Älvsbyn mot kval

17 SEP 2011
Skrivet av :

Älvsbyn spelar mot Alvik på söndag.
Det mesta tyder på att Älvåkras stolthet på herrsidan kan fira kvalplatsen till division III.
Konkurrenten Alterdalen har tre poäng och 14 plusmål att hämta in. 
I sista omgången möter Alter redan nedflyttningsklara Ersnäs på hemmaplan.

Piteå IF 2, som redan säkrat platsen som tvåa i serien, får nämligen inte avancera högre i seriesystemet så länge klubbens förstalag spelar i division II. Därför går kvalplatsen till laget som blir trea.

Vilka Älvsbyn får möta i ett eventuellt kval avgörs till vissa delar i helgen. Då färdigspelas division fyra norra där Heden, Haparanda och Skogså går en rafflande slutomgång till mötes. Alla tre lagen har faktiskt chans till serieseger och direktavancemang.

Heden möter Lira hemma. På Gränsvallen tar Haparanda emot Sävast AIF och Skogså spelar på bortplan mot redan nedflyttningsklara Notvikens IK 2.
Dramatiskt så det förslår…

Betsele har kvar att möta IFK Kalix hemma och kan genom en seger rädda kontraktet redan i helgen. Om inte så väntar en ny chans mot Luleå SK borta nästa helg.
IFK Kalix måste ta poäng mot Betsele för att ha chans att undvika kvalplatsen. Seger är nog ett måste eftersom serietvåan Kiruna FF väntar i sista omgången.

Bergnäset ligger pyrt till. Enda räddningen från att slippa direktnedflyttning till division fyra är att laget vinner båda sina återstående matcher och att Betsele och Kalix delar på poängen plus att Kalix förlorar i sista omgången.
Men redan i helgen väntar Kiruna FF borta för Bergnäset. I sista omgången väntar dessutom serieledande Assi. Det ska till ett smärre mirakel om BAIK ska lyckas rädda kontraktet.

I division fyra norra Västerbotten har redan Morön City vunnit serien. Men laget befinner sig i samma situation som Piteå 2, och får inte avancera i seriesystemet eftersom klubbens förstalag spelar i division II.

Därmed får redan nu säkra serietvåan Sunnanå direktplatsen till division III.
Under dem kämpar tre klubbar om kvalplatsen; Rönnskär, Medle och IFK Åhlund.
Rönnskär har bara en match kvar att spela (mot Medle!), medan rivalerna har två.

Medle spelar i helgen mot Sunnanå innan Rönnskär väntar nästa helg.
IFK Åhlund har i stort sett bara en teoretisk chans att nå kvalplatsen genom att vinna båda sina återstående matcher (Lycksele borta och Mjövallen hemma) stort, samtidigt som Medle måste förlora mot Sunnanå och sedan måste matchen mellan Rönnskär och Medle sluta oavgjord.

Kvallag i div 4 spelar kval mot lag 9 i div 3 på så sätt att 12 kvalgrupper bildas med tre div 4-lag och ett div 3-lag i varje grupp.
Spelas under tiden 1/10-16/10 för div 3 N, M och S Norrland samt V Svealand, (kvalgrupp 1-4).
Spelas under tiden 8-23/10 för övriga serier, (kvalgrupp 5-12).
Div 3-laget och ”bästa” div. 4-laget (efter snittpoäng) får fördelen med två hemmamatcher och en bortamatch. Efter oavgjord match genomförs straffsparkstävling. Resultatet i straffsparkstävlingen gäller endast då lagen måste skiljas åt vid lika poäng, målskillnad och lika antal gjorda mål. Efter genomförd enkelserie uppflyttas respektive gruppsegrare till div 3, 2012.

Älvsbyns damer har chans att knipa en finf-fin tredjeplats i som nykomlingar i division III. Men då krävs seger i helgens hemmamatch mot Trångfors. Märkligt nog tvingas också Älvsbyn spela matchen mot Bergnäset. Lagen skulle ha mötts på Älvåkra för två veckor sedan. Men då dök BAIK aldrig upp. Älvsbyn tilldömdes då först segern via walkover. Men nu har alltså förbundet ändrat sig.

TEXT: TONY BERGLUND

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.