Visor och allsång charmigt framförda i kyrkan

04 AUG 2011
Skrivet av :

Kvällens musikevenemang i kyrkan bestod av de två charmiga damerna Carin Ödqvist och Kaya Ålander. Med Kaya på gitarr samt sång och Carin på sång bjöds ett 40-tal besökare på en trevlig sångstund bestående av dikter och allsång.


Dagens tema var ”Hjärtats melodier” och låtarna bestod av bland annat Evert Taubes låt ”Dans på Sunnanö”, Ted Gärdestads ”För kärlekens skull”, Cornelis Vreeswijks ”Jag hade en gång en båt” och Bo Setterlinds ”En sång om frihet” som sjöngs genom allsång.

– Det var en fin allsång här i Älvsbyn. Kanske den bästa hittills, säger Carin Ödqvist.

Men även låtarna ”På lek” av Lars Forsell, ”Les Feuilles mortes” av Joseph Kosma och Jacques Prévert, en svensk version av Bette Midlers låt ”The Rose” och en rad andra låtar bjöd duon på.

Efter att programmet tagit slut bjöds det på ett extranummer genom en önskning av en herre i publiken. Sedan passade damerna på att tacka kyrkoherden i Älvsby församling, Tomas Lång (bilden ovan), för att han genom en träff i Uppsala för sex år sedan, fick dom att börja turnera med sin musik.

Efteråt kunde man köpa två stycken CD-skivor, ”Jag kommer av ett brusande hav…” med text och musik av Evert Taube, framförda av Carin och Kaya, och även skivan ”Varför vi sjunger” av och med Kaya Ålander.

Nästa musikevenemang i kyrkan är den 27/8 och består då av Sara Öhlen, sång och Pelle Nordlander, piano.

Fakta:

KAYA ÅLANDER
Professionell jazz- och vissångerska med rötter i proggen och kvinnomusikgruppen Röda Bönor i Lund. Sedan mer än trettio år professionell frilansmusiker och körledare.
Kaya är en välkänd artist i Sverige och har även framträtt på scener i bl a Spanien, Holland, Argentina, Finland och England.
Hon rör sig hemtamt i de flesta genrer och musikstilar och uppträder såväl ensam med eget gitarrackompanjemang som med stora eller små ensembler.
Som sångerska väljer Kaya ofta en internationellt inriktad repertoir, hon kan sjunga något på mer än tio språk; amerikansk jazz och blues, latinamerikanska folkballader, finska tango, svensk folkmusik, pop, visor, schlager och mycket annat.
Kayas starka närvaro på scenen gör att man som publik blir starkt berörd och upplyft.

CARIN ÖDQVIST
Skådespelare och född i Lund. HAr bland annat medverkat i filmerna Ett paradis utan biljard (1991), Äntligen! (1984), Två solkiga blondiner (1984), Trälarna. Halte (1978), Trälarna. Oluf (1978), Trälarna. Ylva (1978)
Carin Ödquist och Kaya Ålander har samarbetat på scen i femton år. De har uppträtt med sina scenprogram på många olika ställen t ex bibliotek, kyrkor, caféer, äldreboenden, konsertlokaler, klubbar, föreningar och bildningsförbund, på lunchkonserter, i kongress- och konferenssammanhang. Förutom att de gärna sätter ihop program som passar en arrangörs önskemål, finns flera program som de turnerat med, bl a:
1. ”Jag kommer av ett brusand´ hav…”
Evert Taube i ord och ton. Ett underhållande och ovanligt program med sånger och anekdoter från hans liv.
2. ”Under stjärnornas glans.”
Evert Taube i ord och ton. Ett andra program om den folkkäre poeten Evert Taube.
3. ” Sverige runt på 50 minuter”
Följ med på en poetisk utflykt! Med visans hjälp färdas vi genom vårt avlånga land.
4. ”Världen runt på 50 minuter”
Nu flyger vi ut i världen på sångens vingar, över land och hav går färden.
5. ”Var tid har sin sång”
Varje decennium under 1900-talet speglas genom någon sång från populärmusikens område.
6. ”Säg det i toner…”
Ett program med filmmelodier, från första svenska ljudfilmens ”Säg det i toner ” fram till 1970-talet.
I alla program ingår allsång.

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.