Vädjar om utrustning till ensamkommande flyktingbarn

30 AUG 2011
Skrivet av :
Robert ”Isse” Isaksson och Anna-Karin Thorngren har engagerat sig i de ensamkommande flyktingbarnen och vädjar till älvsbyborna att skänka fotbollsskor, annan utrustning och kläder som de inte använder själva.

Älvåkra Idrottsplats har blivit mötesplatsen och fotbollen det gemensamma intresset för de ensamkommande flyktingbarnen i Älvsbyn.
Men de saknar utrustning och spelar ofta barfota.
Därför startar prästen Anna-Karin Thorngren och fotbollstränaren Robert ”Isse” Isaksson en insamling av utrustning till tonårsbarnen.


– Vi hoppas att det finns älvsbybor som har fotbollsskor avlagda som de inte använder och som de kan skänka till barnen. Har man inte skor så kanske det ligger ett par benskydd och skräpar någonstans. Nu kan de komma till nytta, säger Anna-Karin Thorngren.

Initiativet är helt privat. Anna-Karin och ”Isse” startar insamlingen av omtanke. Ett lovvärt initiativ.
– Jag är själv god man för en av pojkarna. På en träff med andra gode män så kom saken på tal, berättar Anna-Karin som därefter kontaktade ”Isse” som har erfarenhet av att jobba med ungdomar och fotboll i kombination bland annat i samband med konfafotbollslägren vid Älvsby Folkhögskola.

– Jag ställer gärna upp och hjälper till om jag kan bidra med någonting. Insamlingen låter som en god idé, säger ”Isse”.

Fotbollen är de ensamkommande flyktingpojkarnas stora passion. De har tillbringat stora delar av dagarna och kvällarna på Älvåkra sedan de kom till Älvsbyn.
– Fotbollen är en bra aktivitet där de får tänka på positiva saker, röra sig fysiskt och förhoppningsvis få ut lite av sina känslor och sin frustration som de säkert bär på, säger Thorngren.

Så alla ni älvsbybor som har oanvänd fotbollsutrustning i garderoben, källaren eller garaget vet nu var den kan göra nytta.
Gåvorna lämnas på Älvåkra IP till tjänstgörande personal eller på Brostigen 2 där flyktingbarnen bor och som alltid är bemannat av personal.

Andra gåvor som jeans skulle också uppskattas. Flyktingbarnen har utöver boende och mat en ersättning på blygsamma 24 kronor per dag, eller 720 kronor i månaden, som ska räcka till kläder och nöjen.
– Inte mycket om man behöver vinterkläder. Många kom hit i kortbyxor och t-shirt, säger Anna-Karin.

TEXT: TONY BERGLUND FOTO: STERLING NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.