Sven-Erik Bucht upprörd över skurkar och banditer i bank- och finansvärlden

29 AUG 2011
Skrivet av :
Sven-Erik vill få Bucht på ekonomin genom hårdare regler i bank- och finansvärlden.

Sven-Erik Bucht avslöjade vad som händer bakom Finansutskottets gardiner när han gästade Företagarfrukosten på Fluxen i fredags.
– Det finns många banditer inom finanssvärlden som borde skaka galler. Inte gå fria, menade Bucht när han kommenterade den ekonomiska kris som drabbat flera EU-länder och USA.

Sven-Erik Bucht brinner för näringslivsfrågor. Och som riksdagsman vill han värna om företagen i Norrbotten.
Platsen i Finansutskottet har gett honom en inblick i de globala ekonomierna.
– Finansutskottet är ju det utskott med mest makt och högst status.

Bucht skärder inte på orden när det gäller hur en mängd nationer misskött sin ekonomi.
– Många länder borde ha varit i konkurs för länge sedan. Allt beror på att politikerna inte vågat anpassa intäkterna till den rådande situationen.

Grekland, Irland, Island, Spanien, Portugal, Italien och inte minst USA står på ruinens brant vilket påverkar hela den globala ekonomin negativt.
– Tyvärr drabbar det även exportberoende företag i Norrbotten när kranarna stängs och investeringarna i utlandet uteblir.

Den dåliga ekonomin beror inte på utökade välfärdssystem utan snarare på populistiskt styre och oansvariga beslut, enligt Bucht.
– För USA:s del räcker det med att höja bensinskatten med motsvarande en krona och femton öre så vore problemen ur världen. Men ingen politiker vågar göra det med risk för att bli impopulär.

Han berättade att diskussionerna bakom gardinerna på Finansutskottet ofta avslöjat rena skurktakterna.
– Jag tycker att många ansvariga inom finansvärlden och i vissa banker borde skaka galler. Inte gå fria.Vi behöver hårdare regler inom finanssektorn.

Krisen inom EU:s valutaunion har fått Bucht att ändra uppfattning. Tidgare var han ivrare för att Sverige skulle överge kronan till förmån för euron.
– Men jag har svängt. Jag trodde på euron och EU är ett bra fredsprojekt. Men nu vill jag inte vara med i ett gäng utan regleverk.

Bucht tycker att Sverige, med sin relativt goda och välskötta ekonomi, borde lindra effekterna av den minskade efterfrågan på exportsidan med satsningar på infrastruktur och utbildningssystem.

Han tipsade också om nybildade Inlandsinnovation AB, med säte i Östersund, som har till uppgift att stötta nystasningar i Norrlands inland.
– De förfogar över två miljarder kronor och ska arbeta effektivt och obyråkratiskt. Där finns möjlighet till medfinansiering för alla med goda idéer.

Under företagarfrukosten presenterade också Henrik nergård och Marcus Sandberg, forskare vid Luleå tekniska universitet, sitt utvecklingsarbete kring produktutvecklingsmetodik. De söker samarbetspartners och uppmanade företgarna i Älvsbyn att vara med.

Kent Johansson, VD Älvsbyhus, gav en positiv rapport. Trots tuffare låneregler och oron i finansvärlden så ser Älvsbyhus ut att hålla sin budget på 900 byggda villor under året och 1 100 sålda.
– För tillfället tillverkar 24 hus i veckan, meddelade Johanson.

Även Älvsbyns andra flaggskepp i kommunens näringsliv, Polarbröd, utvecklas i önskvärd takt och snart sätts spaden i jorden för utbyggnaden av paketering vid bageriet i Älvsbyn.

Fakta Sven-Erik Bucht:

  • Sven-Erik Bucht, född 28 december 1954, är en svensk politiker (socialdemokrat), som sedan 2010 är ledamot av Sveriges riksdag.
  • Han var kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Haparanda kommun 2003–2010. 
  • Bucht utsågs till årets svensk 2007 av nyhetsmagasinet Fokus och var den person som lyckades övertyga Ikea-grundaren Ingvar Kamprad att etablera ett nytt Ikea-varuhus i Haparanda. Därmed har Haparanda vänt från att tidigare varit en uträknad utflyttningsbygd, till att 2006 vara tillväxtkommun nummer ett i hela landet, enligt tidningen Affärsvärldens mätning.
  • I 2010 års allmänna val valdes Bucht – genom att erhålla 17 674 personvalsröster – till riksdagsledamot för Norrbottens läns valkrets.

Källa: Wikipedia

TEXT: TONY BERGLUND  FOTO:STERLING NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.