Privatisering av ambulans-enheten i Älvsbyn utreds

19 AUG 2011
Skrivet av :
Anna-Greta Brodin är länschef för primärvården i Norrbotten och berättar att en utredning om en privatisering av ambulanseneheten i Älvsbyn har påbörjats men att något beslut inte är taget.

Landstinget utreder en privatisering av ambulans-enheten i Älvsbyn.
– Vi tittar på alternativa lösningar. I Övertorneå har vi en privat aktör på förarsidan som fungerar mycket bra, säger Anna-Greta Brodin, länschef för primärvården.

Ronny Grundström är enhetschef på ambulansen i Älvsbyn och har hört talas om den utredning som är på gång. Men han vill varken säga bu eller bä innan konkreta lösningar presenterats.

Anledningen till utredningen är att ambulansverksamheten i Älvsbyn är förhållandevis kostnadsdrivande. Detta beror i sin tur på att Vårdcentralen i kommunen saknar OBS-platser.
– Till skillnad från exempelvis Arvidsjaur så har inte vårdcentralen i Älvsbyn dygnet-runt-verksamhet. Då är det svårt att integrera ambulanspersonalen i annan verksamhet nattetid, förklarar Brodin.

Hon betonar dock noggrant att allt bara är under utredning.
– Vi får invänta och se vad den kommer fram till. Skulle utredningen förespråka ett privat alternativ så återstår dessutom upphandling och frågan om någon är intresserad av att driva verksamheten.

I Övertorneå sköts förarsidan av en privat aktör. Något liknande kanske apliceras i Älvsbyn.

Det fria vårdvalet har gjort att landstinget förlorat patienter – och pengar – till privata aktörer. Därför tittar landstinget på nya alternativa lösningar för att sänka sina kostnader.
I Övertorneå sköts förarsidan på ambulansen av en privat aktör.
– Men fordon och sjuksköterskor håller landstinget med. Den lösningen har fungerat bra och vi är nöjda, säger Brodin.

Intresse att överta föraradministrationen finns i Älvsbyn. Leif ”Limousinekungen” Wiklund kommer att föreslå Älvsby Taxi att följa utredningen.
– Helt klart är det här av intresse för oss. Det ska bli intressant att se vad utredningen kommer fram till. En privatisering av ambulansenheten var ju på gång redan för många år sedan. Men då backade ledningen efter protester. Jag hade till och med en egen ambulans. Det enda som fattades var bår och syrgastuber, berättar Leif.

Limousinekungen Leif Viklund är intresserad av en entreprenad.

Ronny Grundström är enehetschef för ambulansen i Älvsbyn. Han har förstås hört talas om utredningen.
– Vad det innebär har jag ingen aning om. Då ytterst lite information har kommit så går det i nuläget inte säga om det blir bra eller dåligt, har han tidigare berättat för älvsbyn.just.nu

TEXT: TONY BERGLUND  FOTO: ROBIN NILSSON, STERLING NILSSON OCH TONY BERGLUND

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.