Om tio dagar smäller det i länets björnskogar

11 AUG 2011
Skrivet av :
Foto: Staffan Widstrand.

Om tio dagar börjar björnjakten!
Förra året var jaktlyckan god i Sikfors, Arnemark och Skomanstjälen.
I Älvsbyns kommun fälldes dock ingen nalle.
Men i år möjligheterna är goda. Det finns relativt gott om björn och i höst får hela 72 stycken fällas i Norrbotten.


Länsstyrelsen har beslutat om licensjakt på 72 björnar. Det är samma kvot som i fjol, vilket innebär att avskjutningen fortsätter ligga på en hög nivå. Årets jakt börjar den 21 augusti.


Inriktningen på förvaltningen är att hålla björnstammen inom det intervall på 730-910 björnar som Viltförvaltningsdelegationen i Norrbottens län beslutade om i vintras. Enligt teoretiska beräkningar uppgår länets björnstam till cirka 900 björnar. Fjolårets spillningsinventering kommer förhoppningsvis bidra till en säkrare bedömning.  
 – I avvaktan på resultatet av fjolårets björnspillningsinventering behåller vi samma jaktkvot som förra året, säger Britta Wännström, avdelningschef på länsstyrelsens miljöavdelning.

Förra året fällde Niklas Pettersson i Sikfors den här stora björhanen på 170 kilo.

Avskjutningen fortsätter därmed ligga på en hög nivå, vilket sannolikt medför en långsam minskning av stammen. Förra året sköts alla björnar i jaktkvoten.
– Björnjakten har fungerat väldigt bra och fjolårets jaktresultat visar på att intresset och kunskapen ökar i länet, vilket är glädjande, säger Britta Wännström.


Kortare jakt ovan odlingsgränsen
Hela länet är ett enda jaktområde, men jaktperioden är kortare ovan odlingsgränsen, där den pågår till och med 30 september. Nedan odlingsgränsen sträcker sig jaktperioden till och med 15 oktober.  

Det är andra året som Länsstyrelsen beslutar om licensjakt på björn, efter att det tidigare har varit Naturvårdsverkets ansvar.  Alla länsstyrelser med rovdjursstammar i sitt län har i samband med den regionaliserade rovdjursförvaltningen fått utökat mandat att besluta om bland annat jaktkvoter.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.