Här får älvsbyns nyfödda en bra start på livet

22 AUG 2011
Skrivet av :
Gunilla Granström är enhetschef för MVC och BVC i Älvsbyn.

En bra start på livet, det är vad Mödravårdscentralen (MVC) och Barnavårdcentralen (BVC) vill ge Älvsbyns barnfamiljer.
– Det är viktigt, tycker Gunilla Granström som arbetar som bland annat enhetschef för MVC och BVC i Älvsbyn.
Dom två enheterna har ett gott samarbete med varandra och samtliga anställda lång erfarenhet inom yrket.

När älvsbyborna väntar tillökning i familjen är MVC första inrättningen där de blivande föräldrarna får hjälp. Här erbjuder sköterskorna Margareta Westerlund och Linda Öhgren föräldrautbildning, information, rådgivning via telefon, preventivmedelsrådgivning och gynekologisk hälsokontroll innan barnet kommer.

Efter att ha blivit förberedda och barnet fötts tar BVC över.

Sköterskorna Gunilla Dahlin och Gerd Westerlund utför hälsokontroller på barnet, vaccinationer, utbildningar och riskinformation tills dels att barnet fyllt fem år och skolan tar över.

Beredda att ge alla älvsbybor en bra start på livet är; från vänster, Gunilla Dahlin, Linda Öhgren, Margaretha Westerlund och Gerd Westerlund.

På plats finns även en välbesökt ungdomsmottagning som är öppen en gång i veckan. Margaretha Westerlund och Linda Öhgren finns då tillgängliga för att hjälpa besökarna, men även en kurator finns där någon gång per månad.
– Vi har ett privilegierat arbete inom vården, säger Margaretha Westerlund. Börjar vi om så skulle vi inte bytt bana, fortsätter hon.

Gerd Westerlund håller med och säger:
– Jag älskar mitt jobb.

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.