Älvsbyns mobila vårdenehet står redo dygnet runt

23 AUG 2011
Skrivet av :

Sara Kristiansson och Johanna Öhgren är två av distriktssköterskorna i Älvsbyn.
Arbetsuppgifterna består för det mesta av hembesök, rådgivning samt telefontid måndag till fredag mellan klockan 8 och 9.
– Det är fantastiskt roligt, tycker Johanna Öhgren och Sara Kristiansson om jobbet.


Hembesök sker när patienten inte kan ta sig till vårdcentralen.
– Vi utför bland annat provtagning, lägger om sår, ger bedövning och bedriver förebyggande hälsovård, ja helt enkelt det mesta som normalt görs på vårdcentralen, berättar sköterskorna.

Men även palliativ vård (vård i livets slutskede) är en utav uppgifterna som sköterskorna har hand om. De finns tillgängliga för patienter som valt att tillbringa den sista tiden i hemmet men som kanske behöver smärtstillande eller annan omsorg.

Sköterskorna arbetar även med hemtjänsten och personliga assistenter. Där erbjuds läkemedelsrådgivning och om det behövs så utförs även smärtlindring.

Hela dygnet finns en sköterska redo om något dyker upp. Men på kvällen och natten är det sjukvårdsrådgivningen i Luleå som svarar i telefonen och gör en bedömning om patienten.
Om patientens tillstånd kräver det så ringer de till en distriktssköterska i Älvsbyn som genast åker på besök till den drabbade och om tillståndet är allvarligt så skickas patienten vidare till sjukhus.

Varje måndag och torsdag finns även sköterskan Eva Bohman placerad i en mindre lokal i Vidsel för att ta hand om de människor som behöver hjälp.

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.