Älska att bli älskad

18 AUG 2011
Skrivet av :

Under torsdagen föreläste Stavros Louca som kallats superpedagog vid tre tillfällen samma dag i Älvsbyn. Två pass med alla lärare och sedan under kvällen för ca 200 intresserade föräldrar och allmänhet.

Stavros Louca som är 57 år gammal grekcypriot, lämnade Cypern i samband med delningen av landet 1974. Han arbetade i Sverige som städare och kock innan han utbildade sig till lärare.

Idag undervisar han i matematik och NO i Stockholm, han är känd från SVT-serien ”Klass 9A” vilket har gjort att han kallats för superpedagog. Han är gift och har tre vuxna barn, som även de spårat in på läraryrket utom en som är tandläkare.

Stavros Louca älskar matematik och i hans tankevärld är det mycket som räknas ut, exempelvis när han varje vecka simmar 8 kilometer för att hålla formen så finns det alltid med en och annan formel under passet. Hur många armtag, vändningar, andetag eller hur långt eller fort det går.

– Var lojal, älska och bli älskad, ser Stavros Louca som det viktigaste med lärarjobbet, men…
– Det är viktigt även för er föräldrar, se era barn och finns till hands.

Att lära känna eleven/barnen, se deras kulturella miljöer, berätta om dig själv och berätta om hur du hadde det i samma ålder, lyssna när det pratar och ta hänsyn till de omedelbara och långsiktiga behoven.

– För den som känner sig respekterad blir mer motiverad att själv ta ansvar för sitt lärande.
– Våra olikheter måste vi respektera och kräv inte mer än vad du själv kan, säger Stavros bestämt.

– Tillsammans Du som förälder, jag som lärare och barnen som elever har alla ansvar för att lärandet går framåt, tillsammans kan det gå många gånger fortare att nå resultat, lär dig att se barnen och älska att bli älskad för då skapar vi en hållbar framtid i lärandet, sammanfattar Stavros Louca grunden till framgångsrikt lärande.

Sammanfattningen av dagen med dessa tre föreläsningar med Stavros Louca, är det blev en lyckad satsning för alla lärare och åhörare och som säkert även föder en och annan tanke om att finna de stora gemensamma resurserna inom skolan som existerar, som bara inte nyttjas på rätt sätt.

Text och Foto: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.