Vilde kocken tävlar för Polarbröd i Mack-SM

09 JUL 2011
Skrivet av :

Den 15 september avgörs Mack-SM. Tio bagare och konditorer, från Skellefteå i norr till Malmö i söder, tävlar i finalen. Där ska de inför en expertjury färdigställa 20 mackor var på 45 minuter.
TV kocken – Vilde kocken – Erik Brännström från Skellefteå deltar i Mack-SM på uppdrag av Polarbröd.

Uppgiften är att göra en modern och näringsriktig macka som är lätt att ta med sig. Förutom smak och utseende bedöms även nytänkande, tillvägagångssätt, effektivitet och möjlighet att äta mackan på språng.
Erik Brännström, 35 år från Skellefteå är tävlingens enda kock. Erik vill lyfta in mackan i köket som ett bra lunchalternativ och tävlar i Mack-SM med Polarbröds Rågstyrka som glaseras på insidan med hjortronsirap och fylls med renstek, krispig sallad, ärtskott, strimlade sockerärtor och avokadocrème. En Västerbottensostkrisp gjord på brödet Umgås är ett innovativt inslag i fyllningen.

Receptet hittar du längst ner i detta inlägg.

– Jag vill bygga broar och förena två genuina yrken – kock och bagare. Mitt bidrag äts med fördel på språng, och är en spännande kombination med norrländska egenskaper och inspiration från hela världen. Mackan är ett perfekt lunchalternativ som jag, i egenskap av kock vill lyfta, säger Erik Brännström, frilansande kock från Skellefteå.

– En hälsosam macka är en populär lunch i Sverige och att komponera en god och nyttig lunchmacka som dessutom är lätt att äta är en konst. Mack-SM lyfter framstående talanger från vår bransch som vet hur man gör bra mat av bröd, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Segraren i Mack-SM 2011 vinner ett stipendium på 10 000 kronor att använda i branschrelaterat utbildningssyfte.

SM-mackan kommer att serveras på Café Röda Lyktan i Piteå från vecka 28 och några veckor framöver.

Här följer receptet på mästar-mackan:
Saftig Rågstyrka glaseras med hjortronsirap på insidan, fylls med rökt renstek, krispig sallad, ärtskott, strimlade sockerärtor och avokadocrème. En Västerbottensostkrisp gjord på brödet Umgås är ett överraskande inslag i fyllningen.

Till fyra härliga smörgåsar behövs:
4 st Rågstyrka från Polarbröd
1 dl sirap
2 msk rörsocker
2 dl hjortron
100g rökt renstek
1/4 huvud krispsallad
50g sockerärtor
1 st avokado
3 msk crème fraiche
1 vitlöksklyfta
1/2 lime
1/4 färsk chili
50g riven Västerbottensost
8 st Umgås tunnbrödscanapéer
Salt och peppar

Gör så här:
Koka ihop sirap, socker och hjortron till en simmig sirap. Fördela Västerbottensosten på Umgås, gratinera tunnbrödssnittarna i ugn tills osten smält och fått fin färg. Mosa avocadon och blanda med lime, crème fraiche, vitlök och finhackad chili, salta, peppra och smaka av.
Pensla insidan av Rågstyrka med hjortronsirapen, fördela avocadoröra, renstek och sallad på brödet. Lägg på två Umgås och toppa med ärtskott, lägg på locket, svep en servett runt brödet och njut av en härlig vinnande macka.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.