Vi testar Naturpasset 2011

06 JUL 2011
Skrivet av :

Kommer vi ut i skogen mer om vi har en aktivitet att syssla med?

Naturpasset från Älvsby IF:s Orienteringskulbb skall bli verktyget för att få svar på den frågan.

Under tiden 15 maj till 30 augusti har Älvsby IF:s Orienteringskulbb 25 st kontoller ute i terrängen runt Kanis och man kan köpa ”Naturpasset 2011” på ett flertal platser i Älvsbyn, för att sedan ge sig ut och leta upp minst 15 av dessa 25 kontroller.

Allt i en varierande svårighetsgrad i både terräng och orienteringsförmåga, där man får ta kontrollerna i valfri ordning och när man vill under hela tiden kontrollerna finns ute.

Redaktionen på Älvsbyn Just inhandlade paketet Naturpasset 2011 på OK och satte sig i bilen och for direkt upp till Kanis.
Där öppnade vi ”Passet” med fyra blad bestående av manual, karta, kontrollbeskrivning och stämpelkort för att knåpa in de bokstäver som finns på kontrollskärmen i skogen.

Anmaningen var att det man behövde mer var en penna, men där fuskade jag ordentligt för både Kompass, GPS, penna, block och kamera var med. Detta kanske föranlett av att det då blir lättare att beskriva det hela för er läsare.

Personligen så kändes det som att förflyttas 35 år bakåt i tiden då jag själv som överfurir på S3 skulle utbilda 40 soldater i karta och kompass.

Hur gör man vad betyder alla tecken, vilken väg skall jag välja och så vidare. Att jag deltagit i flera hundra orienteringstävlingar som aktivt mellan 1975 och 1989 var som helt bortblåst.

Nu kände jag att nu tar vi det här från början och tog de första tre kontrollerna på 5-6 minnuter i lugn gåtakt. Första besöket på Kanis blev 10 kontroller på knappa två timmar och då hant man titta lite extra på en hel del annat också, samt dockumentera allt i både skrift, bild och Wavpoints i GPS:en för senare analys hemma i datorn.

Dag två så blev det övriga 15 kontroller på samma sätt och det här var en otrolig upplevelse för denna dag så hadde jag bara pennan med mig och det gick bra.

Testresultatet av ”Naturpasset 2011” då:

Här har Älvsby IF:s Orienteringskulbb lyckats med att hitta en aktivitet som skapar många lustfyllda upplevelser för den enskilde eller hela familjen, på ett enkelt sätt till en ringa kostnad som dessutom gör att man kan vinna priser om man sänder in sitt stämpelkort efter genomförd orientering.

De 25 kontrollerna ger såväl en oinvigd som en rutinerad orienterare lite huvudbry mellan kontrollerna. Dock utan att det är svårt, för det går ju alltid att göra ett nytt försök om man inte kommer rätt första gången.

Kanisområdet bjuder på så mycket annat av naturupplevelser också, så det går nog att sysselsätta alla i en familj då man är ute med Naturpasset 2011 vid Kanis.

Slutbetyget blir högt och aktiviteten rekomenderas för alla som klarar av att röra sig i skog och mark. Det är en upplevelse på många sätt.

Om jag då sänder in stämpelkortet, blir en annan sak men nu skall jag ut med min fru och leta skärmar en gång till utan all extrautrustning så får hon tävla om priserna.

Text, Test och Foto:Sterling Nilsson

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.