Rundradion 90 år idag

12 JUL 2011
Skrivet av :
Inne i skogen på en myr står bunken som var ”Boden radio”

Officiellt skedde den första radiosändningen den 12 juli 1921. Då besökte kung Gustav V jubileumsutställningen för Luleå stad 300-årsjubileum och fick lyssna på en hälsning från Boden. Ett litet missförstånd lär ha gjort att de första orden kungen fick höra var ett ”djävlar anamma”…

Tidens tand har tärt men nu är bunkern snart användbar för visningar.

Rundradion startade för 90 år sedan
Försvarsmuseet i Boden uppmärksammar den första radiosändningen med en jubileumsvecka 12-17 juli. Bland inslagen finns en utställning om radions historia i Norrbotten.

”Djävla anamma” Tage Jacobson anger de bevingade orden vid invigningen..

Under tisdagen invigdes utställningen ”Boden radio – först i etern” detta exakt 90 år efter att den första rundradiosändningen skedde i Sverige.

Tage Jacobson och Elisabeth Viktorsson

 Under ledning av Boden radio:s Ordförande Elisabeth Viktorsson, spelade Björn Fredriksson,

Björn fredriksson spelade kung Gustav V

Tage Jacobson och Ragnar Nyström upp hur sändningen gick till den 12 juli 1921 Kl.15.00.

Olle Dahlquist känd radioröst från Boden, nu sekreterare i Boden radio.

Det blågula bandet klipptes sedan slutligen av efter ett antal hyllningstal från gäster av Béatrice Öman Ordförande i Bodens Kommuns Kultur & Fritidsnämnd.

Béatrice Öman ordförande för Kultur och Fritidsnämnden i Boden klippte bandet.

Det som nu är på plats på Försvarsmuseum i Boden är en vandringsutställning som förhoppningsvis kommer att vandra runt i länet för att visa att Rundradion startade i Boden, senare under hösten kommer en permanent utställning om Boden radio att invigas på Försvarsmuseum.

Ragnar Nyström berättade för Kommunalrådet Thorbjörn Lidberg.

Efter själva invigningen bjöds det på TV filmen av Anders Björnhammar (SVT Luleå) ”Boden Radio” från 1974. Tillställningen förtsatte sedan med ett besök i betongbunkern på Stormyran i Paglaområdet, ”Boden radio:s hjärta en gång i tiden.

Föreningen ”Boden radio – först i etern” består av Elisabeth Viktorsson, ordförande, Lennart Rönnlund, vice ordförande, Olle Dahlquist, sekreterare, Tage Jacobson, kassör, vidare Lennart Jansson, Björn Fredriksson, Lars Blom och Ragnar Nyström som ledamöter och ersättare.

Föreningen bildades i april 2010 och har som syfte att bevara Radiobunkern och få den återställd i originalskick. Vidare vill föreningen uppmärksamma att det i år är 90 år sedan den första officiella rundradiosändningen i Sverige gjordes från Radiobunkern i Boden.

Historiken kortfattad
Boden radio var en kustradiostation som hade både civil och militär betydelse i norra Sverige, främst under tidigt 1900-tal.Då behov fanns av en kustradiostation för radiokommunikation med fartyg i Bottenviken, togs ett gemensamt beslut av armén, marinen och Kungliga Telegrafstyrelsen år 1913 att bygga radiostationen Boden radio.

Placeringen blev inne på militärt område vid Degerbergsfortet, som var en del av Bodens fästning. Stationen öppnades officiellt 1916, och även för allmän trafik 1919 med anropssignalen SAI. Den ursprungliga sändaren var en långvågs gnistsändare med 16 kW antenneffekt.

Då krigsfångeutväxling skedde via Haparanda var trafiken i slutet av första världskriget livlig, och ca 7900 krigsfångetelegram utväxlades över stationen.

Efter kriget förekom även telegramtrafik till gruvor och byggprojekt, bl.a Sveagruvan på Svalbard med anropssignal SAZ, och kraftverksbyggen i Porjus/SBC och Suorva/SBD i perioden 1920-1925.

År 1919 beställdes en tysk kombinerad telegrafi- och telefonirörsändare på 1 kW. Den 7 juli 1921 ägde Sveriges första rundradiosändning rum från Boden radio, och sändningar pågick fram till 1938.
Från 1924 togs sändningarna över av Radiotjänst.

Då den 1916 driftsatta Härnösand radio hade bättre täckning för fartyg i Bottenviken, fartygstelegrammen uppgick bara till något hundratal per år, och rundradion flyttade till Luleå 1938 och minskade Boden radios betydelse.

År 1939 överlämnade Telegrafverket stationen till armén. Då Flygvapnet från 1938 anvarade för ett Röda kors-plan som var förlagt till Bodens garnison, följde även telegrafister från Boden radio med på sjuktransporterna i övre Norrland, och hade kommunikation med Boden via kortvåg.

År 1975 stängdes slutligen radiostationen.

För alla Älvsbybors vetskap har nog en och annan av vår kommuns innevånare tagit del av det utsända även från ”Boden radio” en gång i tiden.

Text och Foto: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.