Filmerna som visar hur fredsaktvisterna tog sig in på RFN:s flygfält

27 JUL 2011
Skrivet av :


Det var omkring 170 internationella fredsaktivisterdom gick in på RFN:s övningsområde på tisdagen i Sveriges kanske största civila olydnadsaktion hittills.


En polispatrull grep minst 12 av dem sedan de lyckats ta sig in och måla budskap på start- och landningsbanan i rosa färger (se film ovan).


Om filmen ovan hackar, högerklicka på nedanstående länk och välj ”öppna länk i nytt fönster”
http://bambuser.com/channel/Fredsfr%C3%B6/broadcast/1846764

Över 200 aktivister från 17 länder genomförde en fredsmanifestation utanför RFN. ”Krig börjar här, vi stoppar det här” ljöd över nejden och himlen fylldes av rosa ballonger när en gatuteater gestaltade offren för Sveriges bidrag till krig.

Karnevalen markerade också militärområdets landningsbana med fredstecken i rosa och som skulle gestalta världssamfundets sorg över militarismen och hopp om en mer rättvis framtid med musik, teater och banderoller.

Fyra separata grupper greps inne på det förbjudna övningsområdet när de manifesterat att människor inte accepterar att Nato och andra militärmakter förfinar sin krigskapacitet.

– I smyg utvecklar Nato här inne de vapen som upprätthåller västmakternas världsherravälde. Vi vet att en majoritet svenskar och världsmedborgare vill ha fred, och nu griper vi in, säger Miahabo Berkelder från Umeå, iförd en enorm rosa björndräkt.

– De högteknologiska vapen som man övar med här förvandlar mord till ett blink på en skärm. Det är allas ansvar att agera, säger den legendariska aktivisten Angie Zelter från England, som blåser bastuba utanför Neat.

– Svenskarna behöver inse att vi inte längre är neutrala. Ta ställning! Vågra vägra våld, säger Adam Sonfield från Karlskoga.

Vidsels skjutfält, i marknadsföringen känt som North European Aerospace Testrange, är nästan lika stort som Belgien och tack vare områdets avlägsenhet en nyckeldel i Natos och andra krigsmakters utveckling av krig från luften.

”Inte minst USA:s utomrättsliga avrättningar via förarlösa drönare möjliggörs via tester och utbildning här”, hävdar Ofog.

Källa: OFOG:s hemsida: http://ofog.org/
FILMER: OFOG

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.