Än flyger vi !

28 JUL 2011
Skrivet av :

När segelflygplanen svävar över Älvsbyn så är det ett säkert tecken på att det är sommar i Älvsbyn. Men i år så har det varit lite sparsamt med detta då Älvsby Flygklubb med hemmabas på Högheden strax söder om Älvsbyn, fått se över sina kostnader för att överleva.

En vikande medlemsskara och höga fasta kostnader har gjort att man sett över sin verksamhet i allt. – Det är många små saker som kostar och kan man bara se detta så kan man försöka åtgärda det hela, säger Christer Aspelod som är klubbens kassör.
– Visst svider det i skinnet att måsta sälja sina flygplan och kanske börja med en annan form av flygning, fortsätter han. Men då klubbens få aktiva flygare hela tiden pressas att betala högre startavgifter för att bli uppbogserade av klubbens egna plan, då måste man ta till drastiska drag.

Det hela har satt spår i verksamheten och antalet starter är kanske inte lika stort som förr om åren, men man försöker nu få in nya medlemmar och värvar intresserade på många olika sätt.
Flygdagen på F 21 var ett av försök. Förra helgen och den kommande helgen så flyttar Älvsby Flygklubb sin verksamhet till Heden:s flygfält utanför Boden som man lyckats få låna av Försvaret.
Den första helgen föll bra ut och intresset från Bodensarna var stort. – Nu hoppas vi bara på att kommande helg blir lika bra, säger Christer Aspelod. Som känner att bara man visar upp sig så fångar man intresset.

Från att varit en renodlad Segelflygklubb så försöker man nu satsa på motorseglare, som är ett segelflygplan som har egen motor för att komma upp, där man sedan kan flyga dels som ett segelflygplan i termiken eller med hjälp av den inbyggda motorn flyga det som ett vanligt flygplan.
Motorseglaren är billigare i drift, men tar bort lite av segelflygets känsla då flygegenskaperna som segelflygplan är betydligt sämre.

Verksamheten på Högheden startades redan 1966 och Älvsby Flygklubb är fortfarande en av Sveriges större segelflygklubbar, med runt 35 aktiva medlemmar.
– Av dem är bara 3-4 stycken från Älvsbyn. Vi ser gärna fler medlemmar, det är en fantastiskt upplevelse. Jag kan rekommednera fler att börja, avslutar Christer Aspelod.

Att ta ett segelflygcertifikat är inte avskräckande dyrt, runt 25 000 kronor.

Text och Foto: Sterling Nilsson, Arkivbilder: Tony Berglund

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.