Premiär för ungdomliga kulturkvällar på Cafe Storgatan

22 JUN 2011
Skrivet av :

Älvsbyns ungdomar har fått en ny mötesplats på Café Storgatan. Frukten av ett samarbete mellan politikerna och kommunens tonåringar som resulterat i en unik lösning.
I måndags var det premiär för SV Nords ungdomliga kultursatsning i samma lokal.
– Vi kommer att arrangera olika kulturella aktiviteter varje måndag, berättar Peter Uvén.

På premiären spelade duon Wille och Miranda. Och caféet var välbesökt – både av ungdomar och äldre.

Bakgrunden till det kombinerade caféet och ungdomsgården är följande:
I samband med den gångna höstens Ungdomsting i kommunhuset framkom önskemål om en ungdomsgård. Fast inte i traditionell mening.

Det var under höstens ungdomsting när kommunens tonåringar diskuterade med politiker och tjänstemän som idén föddes.

– Vi behöver inte biljardbord, datorer eller pingisbord. Det vi saknar är en mötesplats. Ett ställe där tiotals ungdomar kan samlas för att se idol eller ishockey tillsammans. Datorer har vi hemma. Men att dra ihop ett gäng på tio personer hemma kan vara svårt, upplyste elevrådsordföranden Ellen Lennahl på tinget.

Ellen Lennahl.

– En ungdomsgård ska inte bestå av en massa förutbestämda aktiviteter. Det är ingen inomhuspool vi begär, fortsatte en av eleverna under diskussionen vilket fick närvarande politiker och tjänstemän att le.
– Bra då kan vi stryka poolen ur budgeten, sade Bill Nilsson, s, och Matilda Wiklund, c, instämde med ett skratt.

I samband med Ungdomstinget avslöjades också att ungdomarna i Älvsbyn under kvällstid samlas på Konsum..! Något som väckte en del förvåning bland de vuxna.
– Allt här stänger så tidigt. Så får vi bara en samlingslokal där fika, drickor och kanske enklare mikro-mat serveras som pizza och piroger så är vi nöjda, menade ungdomarna.

En av dem som lyssnade noga på ungdomarna var skolchefen Jan-Erik Backman.

Ur detta resonemang föddes tankarna på ett samarbete med något av caféerna.

I våras skrev kommunens kultur- och fritidschef Kjell Tegnelund ett avtal med Café Storgatan. Syftet är att skapa en social träffpunkt över åldersgränserna  där ungdomar erbjuds såväl billigare kvällsfika som enklare spel.
Men eftersom öppethållandet även gäller för allmänheten blir ”ungdomsgården” i Älvsbyn unik. Den är öppen för alla åldrar och att besökare över 18 år faktiskt kan köpa alkoholhaltiga drycker eftersom caféet har utskänkningstillstånd.

Kjell Tegnelund, kultur- och fritidschef i Älvsbyn.

Överenskommelsen bygger vidare på att Café Storgatan ökar öppettiderna från klockan 18 till 22 tre kvällar i veckan. Avtalet gäller till och med den 30 september i år. Enligt avtalet med Fritid och kultur ska ungdomar erbjudas kvällsfika för 25 kronor, bestående av kaffe/the eller läsk plus ”kvällens fikabröd”.
Fritid och kultur kompenserar Cafe Storgatan med 1 800 kronor exklusive moms per kväll. Undantaget är onsdagskvällarna fram till den 29 juli då den kommunala ersättningen sänks till 900 kronor exklusive moms.

– Det är helt i linje med elevrådets önskemål om att ordna så att det här kaféet i centrala Älvsbyn håller kvällsöppet för ungdomar. Det ska bli intressant att se hur besöksfrekvensen utfaller, har Kjell Tegnelund, tidigare sagt till Piteå-Tidningen.

SV Nord och peter Uvén vill nu bli en del i den unika ungdomssatsningen.
– Vi kommer att locka med nya kulturella aktiviteter varje måndag. Jag tycker caféidén i Älvsbyn är toppen, säger Uvén.

TEXT: TONY BERGLUND
FOTO: STERLING NILSSON OCH TONY BERGLUND

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.