Norrbottniska par delar säng, friar i vardagsrummet och bråkar i köket

14 JUN 2011
Skrivet av :
Norrbottniska par undviker gärna skilda sovrum.

Norrbottniska par sover helst med varandra, friar gärna i bastun eller vardagsrummet och bråkar mest i köket.
Det visar en undersökning som tidningen Vi i Villa gjort med drygt 4 000 villaägare.


Undersökningen hade som syfte att ge svar på hur samlevnaden mellan par skiljer sig i olika delar av landet.
Det visade sig att paren i  Norrbotten och Västerbotten helst sover tillsammans. Uppe i de två nordligaste länen (är det månne kylan) visade sig bara fem procent ha separata sovrum.

I Skåne däremot väljer mer än var tionde, tolv procent, att sova på skilda platser. Den vanligaste orsaken till detta är snarkning.

Bilderna är tagna i samband med en show på Pite Havsbad.

– Det är skönt att se att norrlänningarna håller ihop och låter kärleken spira. Men jag tror inte de fem procenten som väljer att ha separata sovrum är mindre kärleksfulla än andra par. Tvärtom så är en trött och irriterad partner som har sovit dåligt troligtvis ett större hot mot förhållandet och relationen än de separata sovrummen, säger Stina Abenius på Vi i Villa.

I Norrbotten är det vanligast med gemensam middag, något 86 procent väljer. Riksgenomsnittet hamnade på 83 procent.
När det gäller frierier så är  vardagsrummet den populäraste platsen för detta i Norrbotten. Men var tionde person i länet tycker att bastun är det mest romantiska valet för denna handling. Resten av landets par föredrar trädgården som frieriplats.

Varma känslor i bastun..?

Norrbottniska par bråkar också mer än på andra platser i landet. Osämjan uppstår oftast i köket! Den vanligaste orsaken till trätorna är vad som ska rensas ut och slängas plus städning av huset.

Kvinnor bråkar också mer om renovering än männen.
– Det är tydligt att kvinnorna är mer missnöjda än männen med renoveringen i sina hus. Kanske ställer de för höga krav på sina hem ibland? Eller ställer de för höga krav på sina män? Kvinnor behöver tänka på att allt inte behöver vara tipptopp för att man ska må bra. Och männen gör klokt i att göra klart det de påbörjat, säger Stina Abenius.

TEXT OCH FOTO: TONY BERGLUND

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.