Bodensare och lulebor håller ett vakande öga över Älvsbyn

02 JUN 2011
Skrivet av :

Luleå-Boden flygklubb kommer att hålla ett vakande öga över skogsmarkerna runt Älvsbyn. Den 1 juni är det nämligen dags för en ny säsong med skogsbrandflyg i Norrbotten. Skogsbrandflyget används för att minska risken för skogsbränder.

– Skogsbrandbevakning är ett bra och kostnadseffektivt sätt att snabbt upptäcka och lokalisera bränder. Brandflyget kan också fungera som stöd vid släckningsarbetet, säger Staffan Åsén, tf chef för krishanteringsenheten vid Länsstyrelsen.

Brandflyget utförs i år av Luleå- Boden flygklubb och Flygklubb Nordvingen i Gällivare under perioden 1 juni till 30 september. Föreligger det brandrisk även efter 30 september fortsätter brandflyget sina bevakningar.

Personal från Räddningstjänsterna i Luleå, Boden, Kalix och Skellefteå kommuner svarar för dagliga beslut om flygning i hela länet. Besluten grundar sig bland annat på SMHI:s prognoser över brandrisken.
Länsstyrelsen har tillsammans med skogsbolagen och kommunernas räddningstjänster tagit fram  rutiner för samverkan och gemensamma riktlinjer.

Varför skogsbrandflyg?
Det statliga brandflyget togs bort 2003, men återinfördes i april 2007, bland annat som en följd av den stora skogsbranden i Bodträskfors utanför Harads sommaren 2006 då 1 900 hektar skog brann ner.

Om Skribenten
Frida är en inspirerad tvåbarnsförälder som kan liknas vid en schweisisk armékniv; multifunktionell till max. Förutom idéer producerar hon annonser och artiklar. Brinner för (och med) byaanda och drömmer om världsfred.