Älvsbyhus ökar produktionen och Polarbröd investerar

24 JUN 2011
Skrivet av :
Kent Johansson, VD Älvsbyhus.

Kent och Stefan Johansson, Älvsbyhus, hade farhågor för fabriken i Älvsbyn när produktionsplaneringen för år 2012 skulle göras. Men facit blev annorlunda.
– Ja, riktigt glädjande. Tvärt emot vad vi trodde så ser det ut som om vi behöver öka produktionen på fabriken i Älvsbyn, berättar Kent.

Husmarknaden i Sverige är tuff. Hårdare lånevillkor har fått villaförsäljningen att rasa ytterligare. Prognosen på mellan 8 000 och 9 000 nybyggda villor har skalats ner till 6 000.
– Kakan blir mindre och mindre, konstaterar Kent.

Stefan Johansson, vice VD Älvsbyhus

När produktionsplaneringen för 2012 skulle påbörjas fanns en viss oro att den svaga husmarknaden skulle drabba fabriken i Älvsbyn negativt.
– Vi tittar på hur många hus som kommer att säljas och var de säljs. Det sistnämnda är ju också avgörande för vid vilken av våra fabriker tillverkningen hamnar.

En stark försäljning i norra Finland gör att fabriken i Älvsbyn behöver öka produktionen något till 2012, till sju hus per vecka (dagens produktionsnivå ligger strax över sex hus per vecka).
I år räknar Älvsbyhus med att nå 1 100 sålda hus. Budgeten för 2012 är lagd till 1 080 hus.
– Vår förhoppning är att ta marknadsandelar trots den svaga marknaden i Sverige. Gör vi inte det då hamnar vi snart i samma fålla som hustillverkarna i Småland som tvingas varsla folk, förklarar Kent.

Positiva signaler kommer också från Polarbröd. Utbygnaden av bageriet i Älvsbyn påbörjas i höst. Sedan väntar maskininvesteringar på totalt 40 miljoner.
– Det är fortsatt högt tryck på produkterna vi gör i Älvsbyn. Vi tvingas just nu ta in folk på övertid under helgerna för att hinna ikapp, berättar Jens Hardegård, platschef.

Förra veckans brand har också fått sin förklaring.
– Som tur var upptäcktes den tidigt av personalen. Det var isoleringen till rökröret på vår äldsta ugn som glidit isär och antänt material i taket, säger Jens.

TEXT OCH FOTO: TONY BERGLUND

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.