Älvsbyhus ökar produktionen och Polarbröd investerar

24 JUN 2011
Skrivet av :
Kent Johansson, VD Älvsbyhus.

Kent och Stefan Johansson, Älvsbyhus, hade farhågor för fabriken i Älvsbyn när produktionsplaneringen för år 2012 skulle göras. Men facit blev annorlunda.
– Ja, riktigt glädjande. Tvärt emot vad vi trodde så ser det ut som om vi behöver öka produktionen på fabriken i Älvsbyn, berättar Kent.

Husmarknaden i Sverige är tuff. Hårdare lånevillkor har fått villaförsäljningen att rasa ytterligare. Prognosen på mellan 8 000 och 9 000 nybyggda villor har skalats ner till 6 000.
– Kakan blir mindre och mindre, konstaterar Kent.

Stefan Johansson, vice VD Älvsbyhus

När produktionsplaneringen för 2012 skulle påbörjas fanns en viss oro att den svaga husmarknaden skulle drabba fabriken i Älvsbyn negativt.
– Vi tittar på hur många hus som kommer att säljas och var de säljs. Det sistnämnda är ju också avgörande för vid vilken av våra fabriker tillverkningen hamnar.

En stark försäljning i norra Finland gör att fabriken i Älvsbyn behöver öka produktionen något till 2012, till sju hus per vecka (dagens produktionsnivå ligger strax över sex hus per vecka).
I år räknar Älvsbyhus med att nå 1 100 sålda hus. Budgeten för 2012 är lagd till 1 080 hus.
– Vår förhoppning är att ta marknadsandelar trots den svaga marknaden i Sverige. Gör vi inte det då hamnar vi snart i samma fålla som hustillverkarna i Småland som tvingas varsla folk, förklarar Kent.

Positiva signaler kommer också från Polarbröd. Utbygnaden av bageriet i Älvsbyn påbörjas i höst. Sedan väntar maskininvesteringar på totalt 40 miljoner.
– Det är fortsatt högt tryck på produkterna vi gör i Älvsbyn. Vi tvingas just nu ta in folk på övertid under helgerna för att hinna ikapp, berättar Jens Hardegård, platschef.

Förra veckans brand har också fått sin förklaring.
– Som tur var upptäcktes den tidigt av personalen. Det var isoleringen till rökröret på vår äldsta ugn som glidit isär och antänt material i taket, säger Jens.

TEXT OCH FOTO: TONY BERGLUND

Om Skribenten
Frida är en inspirerad tvåbarnsförälder som kan liknas vid en schweisisk armékniv; multifunktionell till max. Förutom idéer producerar hon annonser och artiklar. Brinner för (och med) byaanda och drömmer om världsfred.