Älvsbybor byggde världens största sandslott – 2,7 mil långt!

25 JUN 2011
Skrivet av :

Havet, strålande sol, nära en mil vit sandstrand och mer en tio tusen människor. 
Det kanske inte låter som semester. Men det var det i alla fall för familjen Köppe från Älvsbyn som befann sig på Tysklands största ön Rügen för att bygga världens största sandslott.Den 12 juni 2011 var det dags att bräcka ett gammalt världsrekord. Tusentals människor begav sig till den långa stranden mellan byarna Juliusruh och Glowe för att anta utmaningen på uppmaning av KABEL 1, en av Tysklands största TV – kanaler.

Utrustad med hinkar, spadar, ett strandtält, tillräcklig med proviant samt Älvsbyn-tröjor fanns familjen Köppe på plats från starten kl. 10.00 med sitt lag ”Älvsbyn – Swedish Lapland”. Laget bestod av sju personer och de stod för tio meter av det gigantiska sandslottsbygget. Kravet var att varje del måste vara minst 90 centimeter hög och 30 centimeter bred.

En vecka innan hade 25 konstnärer från sju olika länder byggt stora sandskulpturer med upp till tio meters höjd som i avstånd av 500 meter fördelades över denna långa stranden. Målet var nu att bygga resten dvs de 500 meter emellan och detta i tre rader så att slottet skulle bli mer än 2,7 mil långt.

I strålande solsken och 22 graders värme byggdes det för fullt oavsett ålder, kön eller nationalitet. Kring lunchtid kom det in ett oväder som hotade rekordförsöket men skadorna var inte så stora och lagades snabbt.

Klockan 17.00 startade helikoptern med den officiella representanten från GUINESS WORLD RECORDS ombord. En stund senare stod det klart att nytt rekord satts.

Den gamla världsrekordet sattes 1991 på Myrtle Beach/South Carolina och det sandslottet hade en längd av 26,376 km.

Nya världsrekoredet är officiellt 27,3 km.
Byggare från familjen Köppe var Neal-Marcus, Svjan-Tristan, Anakin-Viggo och Jesse- Leijo medan pappa Marcel fotade.

TEXT OCH FOTO: MARCEL KÖPPE

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.