Helena klippte till – och invigde den nya naturstigen

27 MAJ 2011
Skrivet av :
Helena Öhlund, blivande kommunalråd, invigde den nya naturstigen vid Storforsen.

Storforsen har blivit en attraktion rikare.
På fredagen invigdes den nya, 2,1 kilometer långa, naturstigen från hotellet och upp till det mäktiga vattenfallet.
– När ni går stigen, passa på att njuta av vad naturen ger, manade Helena Öhlund, blivande kommunalråd i Älvsbyn.Helena hoppades även att älvsby- och vidselsbor tar chansen att gå den nya stigen. Inte bara turister.
Varje år besöks nämligen Storforsen av 150 000 personer. De har nu fått ännu en anledning att återvända.

På fredagen invigdes naturstigen med 12 informationstavlor som berättar om älven och forsen samt om växter och djur som finns representerade i reservatet.

Dagen till ära vandrade skolelever från Vidsel plus en hel del andra den nya stigen som är så elegant anlagd att gäster på hotellet kan få en naturupplevelse i lackskor. Precis som Hilding Holmqvist önskade när planerna för bron över Varjisån presenterades.

Det behövs inte vandringskängor eller fjällrävenryggsäck. Denna extraordinära naturupplevelse kan genomföras i kavaj och klänning om så önskas. Det gör naturstigen vid Storforsen unik.

Den som tar sig tid att läsa informationen längs stigen får bland annat veta att här finns utter och en blomma som heter kanelros, en vild nyponros som doftar kanel och har kanelfärgade kvistar.

Invigningen gjordes i samband med med Sveriges Radio Norrbottens hälsokampanj Radioaktiv där folk uppmanas att promenera. Uppe vid forsen bjöds det på korv, Polarbröd och källvatten från Älvsbyn.

En som såg ut att trivas extra mycket var kommunens näringslivssekreterare Randolf Eriksson som ansvarar för Storforsenområdet. Han utstrålade pondus som en stolt familjefar som samlat hela släkten till träff.

Och han har anledning. Storforsen är ett av de finaste Sverige har att visa upp i naturväg. Området är dessutom lätttillgängligt.

Aina Karlsson har bott vid forsen en stor del av sitt vuxna liv och är en stolt ambassadör.

Aina Karlsson har bott i det vackra vita värdshuset i Bredsel med utsikt över forsen. Hon var en av deltagarna i invigningdsvandringen. Av henens vänner får vi veta att Aina i alla år marknadsfört Storforsen med stolthet vartän i världen hon befunnit sig.
Så det var många som kände glädje och stolthet över den nya naturstigen vid Storforsen.

Fakta om Storforsen från www.alvsbyn.se
Det är svårt att beskriva Storforsen med ord. Storforsen har fascinerat människor i tusentals år och lär göra det många år till. För artisten Lasse Berghagen blev det kärlek vid första ögonkastet och sedan dess är Lasse en av Storforsens och Älvsbyns ambassadörer.
Storforsen är Europas största obundna fors och ligger vid väg 374,  40 km väster om Älvsbyn. Fallsträckan är 5 km och fallhöjden 82 m. De sista två kilometrarna faller älven 60 m. Förutom själva forsen kan man se ”Döda fallet”, jättegrytor och raviner med sällsynta växter. Här finns handikappanpassade ramper, hantverkshydda, skogsbruksmuseum, flottningsmuseum och servering. Museet sköts av Norrbottens museum.
Storforsen besöks varje år av ca 150 000 personer och är därmed en av Sveriges mest besökta platser. Varje år arrangeras Skogskulturdagar. Dessutom är det ofta speciella arrangemang vid Storforsenområdet.

Tillgängligt
Området är väl täckt av spångar vilket gör att även rörelsehindrade kan ta sig ända fram för att se hela fallet. Vid riktigt varma och soliga dagar visar sig Storforsen i sin allra bästa skrud och passar bra för såväl liten som stor. Tag gärna med en picknickkorg och varför inte nyttja någon av de många eldstäder som finns i området.
Tänk bara på eventuella brandförbud under sommarens hetaste dagar.

Döda fallet
Genom byggnader och rensningar från åren 1878-1945 åstadkoms en flottbar älvfåra som användes fram till 1982 då all flottningsverksamhet upphörde i Piteälven. Genom dessa anordningar uppkom också en av forsens stora sevärdheter – ”Döda fallet”. Här kan man ofta under sommaren beskåda modiga själar som hoppar ner i själva fallet från en mycket brant klippavsats. Runt ”Döda fallet” finns även många jättegrytor som skapats av sten, vatten och friktion.

Nära fall i närheten av vattenfallet.

Andra forsar i kommunen
Fällforsen:
Pite Älv bildar den mycket vackra Fällforsen ca 20 km från Älvsbyn i riktning mot Storforsen. Laxens vandring uppför älven stannade här vid det 12 meter höga fallet men förbättrades genom den laxtrappa som idag finns vid sidan av fallet.
Förutom timmer har även tjärtunnor flottats i älven och för att få dessa förbi de större forsarna fraktades de med häst. Förbi Fällforsen rullades de på en ännu idag bevarad kullerväg. Fällforsen passar även bra för en kort kafferast på vägen upp mot Storforsen.
Brudforsen:
Några kilometer ovanför Storforsen finns Brudforsen.

TEXT OCH FOTO: TONY BERGLUND

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.