Dokkasbergs-vargen kan vara på väg mot Älvsbyn

10 MAJ 2011
Skrivet av :

Den så kallade Dokkasbergs-vargen som sövdes och flyttades till Dalarna kan vara på väg mot Älvsbyn.
På måndagen höll den till i trakterna av Hemmingsmark utanför Piteå och verkar nu vandra i nordvästlig riktning mot sina gamla hemtrakter i Överkalix kommun.

– Det som är intressant nu är ju var den stannar till. Många säger att det är sannolikt att den stannar till på samma plats som den var och då blir det besvärligt, säger Britta Wännström, chef för miljöavdelningen på länsstyrelsen, till tidningen NSD.

Den 10 april sövdes vargen med bedövningspil och försågs med en gps-sändare på Dokkasberget i Överkalix kommun. Den hade då enligt Gällivare skogssameby rivit och dödat flera renar. Samebyn ansökte om skyddsjakt men Naturvårdsverket beslutade att vargen istället skulle flyttas till hemlig plats i Dalarna.
Anledningen är att den 46 kilo tunga varghannen bär på ny fräsch arvsmassa från den rysk/finska vargstammen och kan därmed bidra med nya gener till den inavelsdrabbade svenska vargfamiljen.

Men varghannen tyckte tydligen inte om sin nya omgivning. Sedan hannen släpptes har den bestämt vandrat norrut. Först mot nordost där den sedan i stort sett följt kusten upp till Kåge utanför Skellefteå. Därefter verkar den ha bestämt sig för en ny kursändring mot nordväst.
Senast höll den till runt Hemmingsmark och en troligt fortsatt färd går mot Markbygden, Kolerområdet, och vidare in i Älvsbyns kommun.

I samebyarna är oron stor. Senast förra året ställde en varg till med stora skador för Östra Kikkejaurs sameby då den rev flera renar utanför Koler.
Om vargen återvänder till sina gamla hemtrakter har Gällivare skogssameby redan bestämt sig för att på nytt ansöka om skyddsjakt.
– Vi gör det så fort den är tillbaka på vårt område. Det är en mycket känslig tid nu, det är full kalvning och vargen hinner ställa till väldigt stor skada på kort tid, säger Stig Persson, rovdjursansvarig, till NSD.

Naturvårdsverket avvaktar händelseutvecklingen.
– Vi avvaktar och kommer att göra en bedömning i samråd med samebyn och länsstyrelsen men jag vill inte spekulera i vilket beslut det kan bli, säger Helene Lindahl Vik, handläggare på Naturvårdsverket.
Hon utesluter dock inte att beslutet kan bli att flytta vargen ännu en gång.
– Det finns ett antal alternativ att välja bland. Vi får se vad som är lämpligast.

Pappa till Dokkasbergsvargen är den varghanne som 2006 upptäcktes vid Pessinki, åtta mil norr om Pajala. Den hade kommit in i landet österifrån. Vargen bevakades av länsstyrelsens naturbevakare på sin väg söderut i landet.
I augusti 2007 observerades den i Dalarna och sedan hamnade den i Gävleborgs län där den parade sig med en hona som fick valpar. Innan dess hade vargstammen i Sverige byggt på tre individer vilket gjort att det uppstått kraftig inavel.

En av valphannarna begav sig alltså norrut. Det är den som numera kallas Dokkasbergsvargen.
Dokkasbergsvargen vandring kan följas på internet: http://webmap.slu.se/website/vargwebb/viewer.asp
Sidan är dock för tillfället drabbad av störningar.
TEXT: TONY BERGLUND

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.