Blomstrande tider för Floristen

25 MAJ 2011
Skrivet av :
Företag med växtkraft. Ägarna av Floristen; Ida Öberg och Maria Norén har anställt nyförvärvet Cecilia Goldkuhl (mitten).

Floristen i Älvsbyn har nyanställt Cecilia Goldkuhl från Boden. 
När försäljningen av sommarblommor startar på EFS-parkeringen behövs även sommarjobbare. 
Den nya blomsterbutiken i Älvsbyn har växtkraft.


– Vi har redan överträffat vår budget och försöker följa Älvsbyns ambition att göra handeln intressant under devisen ”Tillsammans”. Vi gör det vi kan för att leva upp till det mottot, säger delägaren Maria Norén.

För mindre än ett år sedan startades Floristen av Maria Norén och Ida Öberg.
– Vi försöker hålla en hög servicenivå och ett bra sortiment. Men blommor är speciella och levande varelser. Så det är en balansgång hela tiden, säger Ida Öberg.
Första året har varit positivt. Den budget som Norén och Öberg gjorde har överträffats med råge.
– Banken är åtminstone glad, säger Öberg och skrattar.

Cecilia Goldkuhl är en erfaren florist och är uppväxt med
blommor, buskar och träd eftersom hennes föräldrar driver
Fagernäs Handelsträdgård.

Verksamheten har faktiskt utvecklats så bra att Floristen nu har anställt ytterligare en – ja just det, florist, i skepnad av Cecilia Goldkuhl från Boden.
– Vi hade rätt bra koll på henne. Hon har vunnit florist-DM och varit med florist-SM. Hennes föräldrar driver dessutom Fagernäs Handelsträdgård. Så hon har den kompetens vi eftersöker, säger Ida Öberg.
Kvalitet är nämligen en viktig ingrediens i Floristens verksamhet.
– Vi vill ha kunniga medarbetare. Den personal vi har i butiken ska kunna binda buketter och göra de blomsterarrangemang som kunden önskar. Dessutom kunna ge råd och tips. Det har vi nytta av i längden, betonar Öberg.

Ett glatt bemötande är guld värt…

Maria Norén är med i arbetsgruppen för Älvsbyns kommuns varumärkesbyggande. Där är ledordet ”Tillsammans”.
Självklart har det slagit rot hos Floristen.
– Vi bidrar gärna till att utveckla handeln i Älvsbyn i samarbete med andra. Allt positivt som händer är bra för Älvsbyn, resonerar Norén som tillsammans med Ida Öberg varit generösa med öppettider.
– Service är A och O liksom tillgänglighet, inflikar nyförvärvet från Boden Cecilia Goldkuhl som flyttar till Älvsbyn efter sommaren med sina tre barn.

Därmed har Floristen även bidragit till inflyttningen.
– Det känns både spännade och bra, säger Cecilia som hoppas att alla praktiska detaljer, som förskoleplatser för hennes barn, löser sig.
Hon liksom Ida och Maria ser stora utvecklingsmöjligheter. Två saker är på väg att redan nu genomföras.
Utomhusträdgården vid butiken finns på plats där försäljningen av sommarsortimentet har tjuvstartat.
På torsdag den 26 maj öppnas försäljningen av sommarplantor och perenner på EFS-parkeringen. En verksamhet som Floristen övertagit från Siv Eriksson, 72 år.
– Siv kommer att hjälpa oss med försäljningen som kommer att vara öppen sju dagar i veckan fram till midsommar, berättar Ida Öberg.

Kunskap är A och O. Cecilia
Goldkuhl är utbildad florist. Ett
tips från henne är att klippa ner
brännässlor i en hink och hälla
varmt vatten över. Efter någon
dag blir det en förträfflig och
naturlig gödsel.

Uteträdgården vid butiken hoppas Ida och Maria kunna hålla igång året runt.
– Vi vill skapa en vinterträdgård med kransar, julgranar, utedekorationer, ljuslyktor och annat. Till hösten så kan vi exempelvis sälja ljung.
Floristen brukar även arrangera inspirationskvällar.
– Det har varit uppskattat och sprider ringar på vattnet, säger Maria Norén som har en vision att skapa ett utbud och handel med öppettider som gör att älvsbyborna handlar på hemmaplan och att även folk utifrån söker sig till Älvsbyn för att shoppa.

TEXT OCH FOTO: TONY BERGLUND

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.