Älvsbyns kommun klättrar flest platser i rankning om bästa företagsklimat

03 MAJ 2011
Skrivet av :

Bodens kommun har det bästa företagsklimatet i Norrbotten och i Norrland! Men Älvsbyn klättrar flest placeringar. Det framgår av Svenskt Näringslivs nya ranking av företagsklimatet i landets alla 290 kommuner.

Klicka på karta för större bild.

 – Bakom den fina placeringen för Boden, plats 55, ligger år av målinriktat arbete med att skapa en väl fungerande dialog med näringslivet i kommunen säger Jan-Olov Nordström, Svenskt Näringslivs regionchef i Norrbotten.
Piteå har genom ett tålmodigt och resultatinriktat tillväxtarbete fortsatt att klättra. Inga stora åthävor utan man jobbar målmedvetet och det har gett resultat.

Jan-Olov Nordström

Luleå ligger i topp när vi jämför de större kustkommunerna med varandra. (Luleå, Skellefteå, Umeå, Sundsvall och Gävle, kommuner med fler än 70 000 innevånare).

Älvsbyn är den kommun i länet som klättrat flest placeringar på rankinglistan, upp 58 placeringar från 232 till plats 174. Jokkmokk och Haparanda är två andra starka klättrare med förbättringar på 50 respektive 51 placeringar i årets ranking.
Lyssna på en radiointervju med Pär Jonsson, näringslivschef i Älvsbyn här nedan:
Lyssna: Företagsklimatet i Norrbotten
– Norrbottens kommuner har tillsammans förbättrat 153 placeringar i årets ranking och det är ett bevis för att ett aktivt arbete, på många håll, för ett bättre företagsklimat ger resultat, säger Jan-Olov Nordström.

Svenskt Näringslivs kommunranking bygger till största delen på enkätsvar från totalt drygt 33 000 företagare från hela landet som satt betyg på hemkommunens företagsklimat. Företagen svarar på frågor om bland annat kommunens service till företagen, konkurrens från kommunala verksamheter, attityder till företagande samt tillgång till medarbetare med relevant kompetens.

– Svaren från företagen gör vår ranking unik. Våra företagare är de verkliga experterna på företagsklimat för de upplever företagsklimatet i sin vardag, säger Jan-Olov Nordström.
Statistiska fakta från SCB och UC påverkar också rankingplaceringen. Här tas bland annat hänsyn till hur stor del av kommunens verksamhet som är utlagd på entreprenad samt andelen kommuninvånare som under 2010 blev nyföretagsamma, det vill säga började ta aktivt ansvar för ett företag.

Högst i landet rankas Solna följt av Vellinge, Trosa, Sollentuna, Laholm, Habo, Sigtuna, Nacka, Danderyd och Upplands Väsby.

Hela rankinglistan,  ”Faktabas om företagsklimat” och en mängd annan information om företagsklimat finns på Svenskt Näringslivs hemsida: www.svensktnaringsliv.se/foretagsklimat.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.