Vindkraften ger uppsving för Taigans småbruk

14 APR 2011
Skrivet av :

Taigans småbruk i Strömnäs har fått ett rejält uppsving tack vare vindkraftsparken på Dragaliden i Markbygden.
– Vi har till och med börjat få bokningar av konferenser, berättar Ann-Helen Harnesk som driver gården tillsammans med sambon Tord Östling.

Ann-Helen Harnesk och Tord Östling framför sitt ”konferenshotell” Hultet.Strömnäs är en liten by med endast några få bofasta personer sex mil nordväst om Piteå.
I den lilla byn driver Ann-Helen och Tord Taigans småbruk med höns, får, grisar och biodling. Under sommarhalvåret odlar de också ekologiska grönsaker. Utöver själva småbruket hyr de även ut huset ”Hultet” som har 4 rum och kök med åtta bäddplatser plus alla bekvämligheter.
Bara några kilometer från Strömnäs har tolv vindkraftverk rests i det som så småningom ska bli Europas största vindkraftspark. Nyfikenheten på satsningen har inneburit ett uppsving för Taigans småbruk och hela Markbygden.
Gästerna blir fler och fler…
Till skillnad från förr så är det inte enbart renodlade turister som kommer. Många grupper, som vill ha guidade turer till vindkraftsparken, hör av sig.
– Det kommer att öka än mer. Vi har flera grupper bokade under våren vilket är kul, säger Ann-Helen och fortsätter:
– Dessutom bokar allt fler konferenser. De tycker om att sitta i det gamla köket på Hultet och diskutera.
Satsningen på Europas största vindkraftspark där mer än tusen vindkraftsverk planeras lockar också till sig prominenta gäster.
– Sydkoreas ambasadör har varit här för att käka lunch och personal från brittiska ambassaden har besökt oss liksom en grupp från den karibiska ön Saint-Barthélemy, berättar Ann-Helen som tillsammans med sambon Tord även fått andra uppdrag tack vare satsningen på vindkraft.
– Vi servar masterna som mäter vindförhållandena på olika platser i Markbygden.
Paret Harnesk/Östling märker tydligt att trafiken till Strömnäs och närliggande byn Koler ökat.
– Vi märker det nog mest av alla. Många kommer hit för att titta på vindkraftverken. Så det har verkligen inneburit någonting positivt för bygden

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.