Utländsk intresse skapar åtta nya jobb på RFN utanför Vidsel

29 APR 2011
Skrivet av :

RFN i Vidsel nyanstller åtta personer. Anledningen är ökad efterfrågan från utländska intressenter som vill testa sina vapen, utrustningar och maskiner på basens stora övningsområde.
– Många länder talar om att komma till oss för att göra prover istället för att, som de alltid gjort, åka till USA och det är därför vi ser en stor ökning just nu, säger Laci Bonivart, platschef vid provplats Vidsel, till Sveriges radio Norrbotten.


Robotbasen norr om Älvsbyn har i dag runt 150 anställda, men blir snart åtta personer fler.
Enligt Bonivart är det de stora ytorna som basen förfogar över i kombination med toppmoderna mätsystem som gjort RFN intressant.
– Jag ser att det finns än stor efterfrågan, vi måste orka möte den bara och komma över vår växtvärk. Just nu har vi knappt resurser för att orka med allt, säger Laci Bonivart.

Fakta RFN (källa Wikipedia):

  • Robotförsöksplats Norrland, RFN, (eller Missile Test Range Vidsel) är Europas största militära övnings- och provområde på land. Det är beläget ungefär 10 mil väster om Luleå, utanför samhället Vidsel.
  • RFN används av Provningsavdelningen inom Försvarets materielverk, området ägs och hyrs ut av Fortifikationsverket. Som namnet anger är platsen till för provning, i första hand robotprovning (jakt-, attack-, pansarvärns- och luftvärnsrobot) men även viss annan provning. Flygvapnets vinterflygutbildning har också de senaste åren baserats vid RFN liksom kortbaneutbildning och utbildning på flygbas.
  • Provplatsen kom till 1958 inför utprovningen av J 35 Drakens robotar Rb 27 samt Rb 28, och har sedan dess använts som huvudprovningsplats för Försvarsmaktens olika robotsystem. Även andra länders försvarsmakter hyr in sig på platsen för prov av egen utrustning.
  • Området följer ungefär gränserna för Udtja naturreservat och är 1.650 kvadratkilometer stort.
  • Vid infarten till RFN står två robotar uppställda. Dels en Rb 68 Bloodhound 2 på startramp, och dels en Rb 02 (CT-20) på pelare. Rb 02 som inköptes från Frankrike, modifierades även till Sjömålsrobot Rb08, och på RFN ersatte den Jindivik som förarlöst målflygplan.
  • Inom det militära skyddsområdet finns också ett museum som skildrar RFN:s historia från tillkomsten fram till nutid. Där finns utanför museibyggnaden också några flygplan, dels plan som tjänstgjort på RFN men även som utfört många prov där. Se länk till museet nedan.
  • Sedan år 2000 har dessutom FMV och Rymdbolaget en gemensam organisation som heter NEAT (North European Aerospace Testrange) där RFN och Esrange samarbetar bland annat med Phoenix Spaceshuttle, en skalenlig modell av den framtida rymdfärjan Hopper.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.