Trafikens dag ledde besökarna på rätt väg

15 APR 2011
Skrivet av :
Saredo Achmed, Matilde Bosange och Ebba Stråmo testade promilleglasögonen.

Polis, ambulans, brandkår hade parkerat utanför Fluxen på torsdagen.
Men bara lugn. Det var ingen olycka som skett. Tvärt om. De var där för att tillsammans med kommunen, Röda Korset, Motormännen, Roberts Trafikskola samt studieförbunden ABF och NBV förebygga risken för skador i trafiken.

Räddningstjänsten fanns på plats utanför Fluxen.



– Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF, har Nollvision som mål, dvs att ingen ska skadas i trafiken och framför allt inte på grund av alkohol eller droger, framhöll Lorentz Holmgren, ordförande för MHF Piteå/Älvsbyn och fortsatte:
– Tack vare bra samverkan mellan olika intressenter kan vi genomföra hela arrangemanget och det är vi som ideell organisation extra tacksamma för.

Alkoholfria drinkar serverades.

Dagen inleddes med att kommunens informatör Peter Lundberg invigningstalade och berättade om hur kommunen arbetar förebyggande för att minska olyckorna i trafiken.

Risker för skador i trafiken är ett stort problem. Konsumtion och överkonsumtion av alkohol och droger leder inte sällan till trafikonykterhet.

Jonas Eriksson bjöd på musik.

Därför fick besökarna information om farorna. Med hjälp av promilleglasögon kunde de även i nyktert tillstånd prova på hur omdöme, balans och syn påverkas av alkohol.

Bakom arrangemanget av Trafikens dag stod Margareta Westermark och Lis-Marie Hellrönn. MHF.

Besökarna fick också information om de farliga droger som säljs på nätet men kunde även njuta av alkoholfira drinkar (Gröna Ishavet se recept i bildspel nedan) och musik framförd av Jonas Eriksson.
Trafikens dag i Älvsbyn bjöd på många aktiviteter ( se lista nedan och även bildspel från dagen).

  • Föreläsning av Mats Vikgren, själv drabbad av en svår bilolycka
  • MHF visade under hela dagen det pedagogiska verktyget ”Uppvaknandet”
  • Tävling där ungdomarna kunde vinna en Biocheck
  • Älvåkragymnasiets elever visade sin kortfilm om Grupptryck
  • NBV visade ”Dödsdroger på Internet”
  • Polisen fanns på plats för att svara på frågor
  • MHF gav alla möjlighet att testa Promilleglasögon och Sumodräkt
  • Utställning med; Motormännen och Röda Korset
  • Utanför Fluxen fanns Roberts Trafikskola med bil som har alkolås plus Ambulans och Brandkår för att visa hur de arbetar vid olyckor samt för att ge råd och tips om hur den som först anländer till en olycka bör agera.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.