Tidiga morgonpass och 500 timmars träning – men Emma och Ida trivs på skidgymnasiet

01 APR 2011
Skrivet av :
Ida Norén och Emma Bergström trivs på skidlinjen i Älvsbyn.

Emma Bergström och Ida Noren är två av alla elever som går på skidlinjen här i Älvsbyn. De kombinerar träning med vanligt skolarbete och de flesta lektioner har de tillsammans med sina egna klasser. 
Men en del av ämnena läser hela skidlinjen tillsammans.
Varför valde ni att gå på skidlinjen? 
– Jag tyckte att det verkade bra, jag var även hit på min praktik i årkurs 9. Sedan är tränarna bra och maten är god säger Emma.
– Jag ville satsa på idrotten och det är skönt för mig att slippa pendla varje morgon eftersom att jag bor i Älsvbyn säger Ida.
Hur trivs ni på skidlinjen? 
– Jag trivs otroligt bra, jag är glad att jag valde att gå här, säger Emma och får medhåll av Ida.
Hur ofta tränar ni? 
– Vi tränar 7-10 timmar per vecka, ibland lugnare och ibland hårrdare pass. Vi tränar 450-500 timmar på ett år. Sedan ska man öka på timmarna till nästa år.
Har ni något speciellt mål när ni tränar så ofta?
– Vi vill ju alltid bli bättre, det är ju därför vi tränar. Ett gemensamt mål som vi båda har i orientering är att komma med i finalen i Sprint-SM. Medan vi i skidorgentering har andra mål som att komma med i landslaget.
Vad tycker ni är det bästa/sämsta med att gå på skidlinien? 
– Det bästa är nog att man alltid har träningskompisar, för ska man träna själv hemma blir det lätt att man inte orkar. Men om man är fler som ska träna, blir man mer taggad. Det är bra att vi får mat på folkhögskolan varje dag, så att man inte behöver stå för maten helt själv. Sedan har vi jättebra tränare också, som alltid stöttar och vill att man ska lyckas. Det enda dåliga är kanske att Älsvbyn ligger så långt upp, så vi får åka ganska långt när vi ska på våra tävlingar. Men det kan också vara ganska kul det ibland.
Tycker ni att det är jobbigt att träna tidigt på morgonen, som ni gör ibland?
– Nej man ska ändå upp till skolan, så upp måste man ju ändå säger Ida.
– Nej det är ganska skönt att träna på morgonen, då fr, man vila på dagen och köra ett pass senare på kvällen istället säger Emma.
Hade ni någon tanke på att gå ett vanligt gymnasium? 
– Nej, jag visste att jag ville fortstätta med mina idrotter, och att det skulle bli tufft om jag gick ett vanligt gymnasium. Det är klart att man var lite sugen på att gå på ett större gymnasium, i ex Luleå. Men träningen, alla kompisar som flyttade hit för skidlinien, att slippa pendla, datorn och körkortet lockade mer än en större skola, säger Ida. 
-Jag sökte och kom in i Mora, på deras skidgymnasium. Men Älvsbyn kändes bättre för mig, eftersom att jag hade närmare hem, och kände mer folk här, säger Emma.

TEXT OCH FOTO: LINN RENLUND

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.