Inget beslut om nya skolan

11 APR 2011
Skrivet av :

Det blev inget beslut om det nya skolbygget i Älvsbyn.
Istället fick kommunstyrelsen bordlägga ärendet till Skärtorsdagen.
Anledning: företagen som lämnat offert måste tillfrågas igen om eftersom byggstarten i anbudsförfrågan var satt till första april och det datumet har som bekant passerats.

Bild från branden av Lekenskolan i februari 2009.– Det blev lite av ett antiklimax, tycker Berit Hardselius, centern.
Kommunalrådet Bill Nilsson, s, anser också att hanteringen blivit olycklig.
– Jag tar på mig misstaget att ärendet kom upp på kommunstyrelsens bord för sent. Eftersom datum för byggstart passerats måste ju intresserade få en chans att svara på om de fortfarande är villiga att ta på sig de åtaganden som lämnats i offerterna.

Nytt möte för kommunstyrelsen bestämdes till Skärtorsdagen den 21 april klockan 08.30. Först då kan också anbuden öppnas.
Tills dess vet inte politikerna vilka summor entreprenörerna begär för att bygga den nya storskolan i Älvsbyn som ska ge plats för 270 elever.

I februari brann Lekenskolan i centrala Älvsbyn ner till grunden. Efter det har elever och lärare fått trängas i otidsenliga och otillräckliga lokaler i Bäckskolan.
– Vi behöver en ny skola. Det är viktigt, säger Bill Nilsson.
Hans uppfattning delas dock inte av centerpartiet som är rädda att en ny storskola tar död på byaskolorna.
– Vi är oroliga och har begärt en konsekvensbeskrivning. Dessutom gäller det att ha råd, menar Berit Hardselius.

För den nedbrunna Lekenskolan betalar försäkringsbolaget ut 28 miljoner kronor. Kostnaden för den nya beräknas till upp emot 60 miljoner. Mellanskillnaden tvingas kommunen låna upp.
– Även vi efterlyser ett bättre beslutsunderlag, säger Lars-Ingvar Wendt, folkpartiet, och fortsätter:
– Vi säger inte nej till en ny skola men vi måste få veta mer om varför vi ska bygga en storskola och vad det får konsekvenser. Inte minst ekonomiskt.

Se även Nordnytts inslag från branden 2009 här nedan.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.