Gymnastikprogrammet i fara – men campingen drivs vidare

29 APR 2011
Skrivet av :

Älvsbyns gymnasium har en nationellt godkänd gymnastikutbildning. Sedan första februari i år har eleverna varit utan tränare eftersom Sergej Rumbutis sagt upp sig sedan han fått ett tränarjobb i Stockholm. Vad som kommer hända med utbildningen är ännu oklart.

Olov Johansson, rektor på Älvsbyns gymnasium, säger att skolan annonserar om en ny tränare. Men han förklarar att intresset för utbildningen är relativt litet, det är inte många som har sökt till höstens skolstart. Många av de blivande studenterna är dessutom oroliga över betygen, något som Olov Johansson vill lugna ner.
–   Specialidrotten är 200 timmar, det har dem redan uppfyllt, så betygen är inga problem, säger han.
Han förklarar också att utbildningen bara är en nationellt godkänd idrottsutbildning, inte en utbildning med riksintag. Riksintag är en helt annan nivå.

Bättre samsyn
Om gymnastiklinjen läggs ner skulle det påverka den övriga gymnastikverksamheten i Älvsbyn. Det är en förening med ett gott rykte inom gymnastiken, men utan elittränare så blir nivån lägre. Enligt Sara Rumbutis så har föreningen redan tappat när det gäller elitverksamheten. Hon hoppas att politiker och alla inblandade kan komma fram till en lösning så fort som möjligt.
– Jag skulle önska att vi fick en bättre samsyn på hur gymnastiken i Älvsbyn ska fortsätta framåt och bli starkare, säger Sara Rumbutis.
Se även inslag i Nordnytt här nedan:

Campingen utom fara
Gymnastikföreningen hyr och driver Selholmens Camping av kommunen för att kunna använda vinstpengarna från till att åka ut och tävla med föreningen.
Nu när man är utan tränare så krävs det att man anställer en ny om man vill fortsätta tävla, vilket betyder att man måste använda pengarna från campingen till en tränarlön. Detta har inte varit ett problem förut eftersom de tidigare tränarna har jobbat ideellt.
Men Selholmens Camping påverkas inte av turbulensen kring gymnastiken. Att campingen är viktig för föreningen är det ingen tvekan om. Enligt Sara Rumbutis så fattas det en hel del pengar för att kunna driva föreningen på samma sätt som i höstas.
–  Vi måste kanske göra om vår policy lite. Vill man tävla så kanske man måste betala det själv, som i många andra föreningar. Startavgifter och liknande, säger hon.

TEXT: CHRISTOFFER MARKSTRÖM
FOTO: STERLING NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.