Gubbarna som släckte lyset i hela Markbygden på onsdagskvällen

08 APR 2011
Skrivet av :

Strax efter klockan 21.00 på onsdagskvällen slocknade lyset i stora delar av Markbygden.
Orsak: några nyfikna gubbar som hittade en konstigt placerad strömbrytare.

Ovanstående tarvar förstås en förklaring.
I Koler planeras en turistisk satsning med vinden som tema. Bakgrunden till detta är den stora vindkraftspark som börjat byggas i Markbygden.
Vägen från Lillpite via Yttersta över Koler och Storsund mot Älvsbyn har döpts till Vindens väg.
Gamla skolan i byn ska förvandlas till Vindens Hus.

Det var under förberedelserna av det sistnämnda som den ofrivilliga mörkläggningen orsakades. En grupp män sökte efter lysknappen till vinden. Då hittade de en märkligt och högt placerad strömbrytare.

Med hjälp av en planka lyckades de komma åt den.
Då inträffade någonting oväntat.
All belysning i skolan slocknade. Men inte nog med det. Hela Koler blev svart. Likaså försvann strömmen i Storsund och en mängd kringliggande mindre byar.

Chockade över effekten stod männen ett tag förstummade. Men när de efter ett tag, med hjälp av samma planka, lyckats peta strömbrytaren i ursprungligt läge spreds ljuset åter över nejden.

Men problemet var inte riktigt ur världen. Pite Energi tvingades skicka ut personal för att återställa en transformator i närheten.

Nu återstår frågan: vad har strömbrytaren använts till?
Möjligen kan den vara en kvarleva från andra världskriget för att snabbt kunna mörklägga hela bygden ifall fientligt flyg skulle komma.
Eller har någon annan en vettigare förklaring..?

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.