Farlig och sårbar kärlek på operascenen i Älvsbyn

04 APR 2011
Skrivet av :

Svenska mezzosopranen Susanne Resmark gör sin drömdebut på Metropolitan i New York i operan Greve Ory. Hennes debut kan ses live i biografen på Forum nu på lördag (se TV-trailern här ovan).

Susanne Resmark.

– Att sjunga på Met är en dröm jag har haft sedan jag var ung. Alla stora stjärnor är här och vrålen som möter en när man kliver på scenen är otroliga. Det känns fantastiskt att folk över hela Sverige har en möjlighet att uppleva det live med bra ljud och bild, säger Susanne Resmark.

På Metropolitanoperan ska Susanne Resmark sjunga i Rossini-operan ”Greve Ory” som ursprungligen hade sin premiär i Paris 1828 och som nu får sin Met-premiär. Motspelare blir Bel canto-sensationen Juan Diego Florez, mezzosopranen Joyce DiDonato och sopranen Diana Damrau.

Susanne Resmark är en av världens främsta dramatiska mezzosopraner. Hon är anställd av Det Kongelige Teater i Köpenhamn men turnerar världen över som sångerska. Hon har uppträtt på La Scala i Milano och Metropolitan i New York som räknas bland de fyra största operascenerna i världen.

Juan Diego Flórez gör tiltelrollen i Rossinis vokalt bländande komedi, som här får sin Met-premiär. Flórez rival spelas av mezzosopranen Joyce DiDonato i byxrollen som Isolier. De slåss om grevinnan Adèles gunst. Grevinnan görs av sopranen Diana Damrau.

Regissören Bartlett Sher har tidigare stått bakom Mets succéuppsättningar av Barberaren i Sevilla och Hoffmanns äventyr. Sher beskriver denna operas universum som ”en plats där kärleken är farlig. Människor såras. Det kan vara både väldigt roligt och väldigt smärtsamt. Rossini fångar båda stämningarna –
med den vackraste kärleksmusik han någonsin komponerat.”

I rollerna:
Diana Damrau
Joyce DiDonato
Susanne Resmark
Juan Diego Flórez
Stéphane Degout
Michele Pertusi

Dirigent: Maurizio Benini
Produktion: Bartlett Sher
Scenografi: Michael Yeargan
Kostym: Catherine Zuber
Ljusdesign: Brian MacDevitt

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.