EU-pengarna för Norrbotten är snart slut

29 APR 2011
Skrivet av :
Märtha Puranen berättade om strukturfonder och Tillväxtverket.

EU:s strukturfondspengar för Norrbotten och Västerbotten är nästan slut.
Den tilldelade summan på 2,2 miljarder kronor, för perioden 2011 – 2013, är redan intecknad till 95 procent.
– Men vi brukar få en del pengar återförda från projekt som haft för höga ambitioner och inte nått sina mål, berättade Märtha Puranen, chef för Tillväxtverkets programkontor i Luleå, när hon föreläste på Företagarfrukosten i Fluxen på fredagsmorgonen.

Som vanligt var företagarfrukosten välbesökt.Hon förklarade också vad Tillväxtverket (som ersatt tidigare NUTEK) har för uppdrag och hur de arbetar.
Totalt har verket 310 anställda fördelade på elva kontor i nio orter. Huvudkontoret ligger i Stockholm.
I Luleå finns 15 medarbetare. Hälften av dem bereder inkommande ansökningar, den andra hälften betalar ut pengar och granskar så att projekten följer EU:s direktiv.

Närvarande frukostdeltagare lyssnade intresserat.

Sedan programperiodens början 2007 har 247 projekt beviljats EU-pengar. 82 av dem berör direkt eller indirekt Älvsbyn. Det kan vara länsgemensamma satsningar av olika slag som bredbandssatsningar, riskkapitalfonder som Partner Invest med mera…

Några är mer konkret kopplade till Älvsbyn, exempelvis EntreprenörCentra som drivs av Älvsbyns och Jokkmokks kommuner tillsammans samt Godsterminalen som snart börjar byggas.
– Projekt som beviljas pengar ska stärka den regionala konkurrenskraften, entreprenörskap och sysselsättning, förklarade Puranen bland mycket annat.
De 2,2 miljarder kronor som tilldeleades Norrbotten och Västerbotten är nästan slut.
– I nästa runda har vi ansökningar för 300 miljoner kronor. Så mycket pengar har vi inte kvar att dela ut. Så några kommer säkert att bli besvikna, säger Puranen.
Den som vill veta mer kan sufra in på: www.tillvaxtverket.se
På sidan www.verksamt.se finns information till dig som tänker starta eller redan driver företag.
www.enklareregler.se är ett forum för er som har idéer om hur vardagen kan förenklas för företag och för er som är ansvariga för regelverken.
TEXT: TONY BERGLUND
FOTO: STERLING NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.