Boken om Älvsbyns södra byar

21 APR 2011
Skrivet av :
Nu är Boken klar säger fr.v Gun Jonsson, Tore Lundgren och Åke Engman från Älvsby Forskarförening.

Älvsby Forskarförening startade 2006 en studiecirkel i samarbete med ABF i Älvsbyn. Där man i cirkelform skulle kartlägga byarna i södra Älvsbyn.
Arbetet fortsatte ända fram till 2010, det har lagts ner många tusen idéella arbetstimmar att färdigställa dockumentationen om ”Byar i Södra Älvsbyn” som nu även har kommit ut i bokform på över 510 sidor bilder och fakta.

I redaktionsgruppen finns Tore Lundgren, Gun Jonsson, Uno Johansson, Åke Engman, Maj Jonsson/Lindkvist, Uno Westerlund som sakkunnig rådgivare, Anders Öberg, Lars Stenberg, Marianne Stenberg, Lars larsson, Lilian Lindgren, Halldor Eriksson, Sonja Berglund, Birgit Jonsson och Ingrid Olsson.

Boken ”Byar i Södra Älvsbyn” är på drygt 500 sidor.

Byar som ingår i södra Älvsbyn är Nygård, Högheden, Nydal, Bränna, Småträsk, Tvärsel, Snårbäcksliden och Kälsberg. I boken är dessa snyggt och överskådligt pressenterade med kartor, bilder varvat med texter om ägor, ägare, fastigheter och de personer som bor och har bott där under de senaste generationerna.
Det kan tydligt ses att boken präglas av känsla för att verkligen berätta en historia om byarna och dess liv som faktiskt är en fängslande läsning även för den oinvigde.

Att den är ett levande dockumet i nutid kan tydligt ses genom att även de barn som fötts under 1990 talet knyts ihop med sina föräldrar och deras fäders tidigare samt uppväxtplatser.

Boken ”Byar i Södra Älvsbyn” beskriver 200 års utveckling från 12 fastigheter till ca 200, omfattar 400 familjer och 2500 innevånare och 600 bilder.

Med ekonomiskt stöd av Konung Gustaf VI Adolfs fond för Svensk Kultur, Sparbanken Nord, Älvsby Kommun, Handelsbanken Älvsbyn, Älvsbyhus och Polar har boken kunna tryckas i tusen exemplar av Älvsby Tryck som nu är ute till försäljning.

”- Boken har kostat oss mycket men det är ju ändå mest idéellt arbete, så varje krona vi nu får in stöttar vårt fortsatta arbete inom Älvsby Forskarförening.” Det säger Åke Engman som får medhåll av Tore Lundgren och Gun Jonsson.

Många datorer och sökande är forskarföreningens stora gemensamhet i Forskarhörnan på Älvsby Bibliotek.

Boken kommer att försäljas genom Älvsby Forskarförening egen försorg, men finns även på Älvsby Bokhandel och Handelshuset. Priset är 300 kronor och vi tar ut 65 kronor i porto om vi måste sända den med post avslutar Gun Jonsson.

Vid all forskning så kan en liten detalj som för många ”Dubletter” vålla problem.

Har man möjlihet så är man välkommen till Forskarhörnan på Biblioteket måndagar kl. 16.30 – 18.30 och onsdagar 13.00 – 15.00 (Sommaruppehåll maj-augusti). Där medlemmar från Älvsby Forskarförening träffas och utbyter fakta och tankar i allt som tänkas kan om släktforskning, gamla foton, identifiering av personer och platser till kanske bara ett avslappnat fika i glada vänners lag.

Klicka på bilden av boken ”Byar i södra Älvsbyn” så får du veta mer om var den försäljs.

Text och Foto: Sterling Nilsson

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.