April, april din dumma…

02 APR 2011
Skrivet av :

Visst är älvsbyborna och älvsbyföretagen  både humoristiska och påhittiga.
Till vår justnu-redaktion kom tre aprilskämt; Polarbröds försäljning av mjukt tunnbröd som metervara till ett design-företag i Italien, Nybyns IK:s övertagande av ishallen och porto för e-posten.

Vi valde att publicera alla tre…

Nybyns IK hade lagt ut sin nyhet om att bygga om ishallen till cykelvelodrom på sin hemsida. Det hade även Polarbröd som dessutom skickade ut sitt aprilskämt som pressmeddelande.
– Men skämtet ligger inte så långt från sanningen som man kan tro, säger Helena Rönnmark, pressansvarig på Polarbröd, och fortsätter med ett skratt:
– Vi är väldigt lyhörda för nya idéer även om den i aprilskämtet var lite överdriven.

Skämtet om att Posten ska börja ta porto för e-postmeddelanden fick vi av en bodensdare.

Här nedan följer en beskrivning av hur aprilskämtet uppkom och hur det tillämpas i olika delar av världen. Uppgifterna är hämtade från Wikidpedia.

Aprilskämt är en typ av practical joke som tillämpas över stora delar av världen den 1 april. I Sverige är det vanligt att massmedia har falska artiklar och reportage den första april.
I Storbritannien, USA och Australien kallas dagen för All Fools’ Day eller April Fools’ Day. I Storbritannien får man bara luras fram till klockan 12.00. I Frankrike kallas den som blir utsatt för aprilskämt för un poisson d’avril (aprilfisk) och i Skottland för en gowk (gök/dummerjöns). I Indien lurar man också folk under Holi-festen den 31 mars.

D%C3%A4rf%C3%B6r%20sk%C3%A4mtar%20vi%20p%C3%A5%201%20april

Historia (se även diskussionen i TV4 om aprilskämtets uppkomst här ovan)
En teori för aprilskämtens uppkomst är följande: Tidigare började det nya året den 25 mars och första april var oktaven, det vill säga den åttonde dagen, då festigheterna kulminerade och avslutades. När tidpunkten flyttades till första januari (år 153 f.Kr.) var det många som struntade i den nya situationen och fortsatte fira nyår i april. Ofta skämtades med dessa personer och senare blev det tradition att utsätta någon för skämt den första april.

Att narras april kan möjligtvis vara en kvarleva från romarnas Cerealia, som firades i början på april. Det sägs att Proserpina roade sig på Elyséens ängder och precis hade plockat famnen full med påskliljor, då Pluto tog med henne till underjorden. Hennes mor, Ceres, hörde ekot av hennes skrik och begav sig ut för att leta efter sin dotter; men det var helt förgäves, hon blev narrad att leta efter ”ekot av ett skrik” eller söka efter ”göken/dummerjönsen”.

Man tror att första april-skämten kom till Sverige på mitten av 1600-talet. Skämtet gick då ut på att lura någon att gå dumma ärenden – till exempel fick den lurade ett brev, en så kallad aprilsedel.

Aprilramsor
Svenska – ”April april din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill”
Franska – ”Aprilfisk” (poisson d’avril)
Finska – ”April april, ät sill och drick lervatten till” (aprillia, aprillia, syö silliä, juo kuravettä päälle)
Tyska – ”April, April, der macht was er will!


Kända aprilskämt
Aprilskämt i svenska massmedier
1950: Öland lossnar
Den 1 april 1950 meddelade den svenska tidningen Göteborgs-Posten (GP) att Öland lossnat från havsbotten och flutit in mot den svenska kusten.
1962: Nylonstrumpan över TV-apparaten 
Innan det fanns färg-TV i Sverige sändes den 1 april 1962 ett inslag i TV-nyheterna där Kjell Stensson berättade att man nu installerat ny utrustning i TV-huset, som gör att man inte skulle behöva köpa en ny TV-apparat för att få bilden i färg. Det skulle tills vidare räcka med att klippa upp en nylonstrumpa och sätta fast över bildrutan på den gamla svartvita TV-apparaten.

Sport
Den 1 april 1993 vann Brynäs IF den tredje SM-finalen hemma i Gavlerinken mot Luleå HF med 7-4. Därmed hade Brynäs reducerat till 1-2 i matcher och Luleå kunde därför ännu inte fira sitt första SM-guld (det skulle komma att dröja tre år till). Efter slutsignalen berättade SVT:s kommentator Arne Hegerfors att matchen skulle spelas om, samtidigt som TV-tittarna fick se hur åskådarna gick in i arenan igen. Experten Anders Parmström fyllde i med att orsaken var att Brynäs tränare Tommy Sandlin ”tagit en rövare” och låtit sina spelare spela matchen med klubbor med otillåten vinkel på bladet. Hegerfors avslutade då sändningen med att SVT tyvärr inte kunde visa ”den nya” matchen eftersom andra program skulle visas men SVT skulle givetvis bjuda på bilder i morgondagens Sportnytt. Den 2 april stod det dock klart för alla att firma Hegerfors/Parmström spelat in skämtet redan i samband med att publiken gick in i arenan den första, och enda, gången.

Arne och Ankan fick Brynäs-supportrarna att sätta kaffet i vrångstrupen i SM-finalen mot Luleå 1993.

Den 1 april 1996 sa SVT Sports Fotbollskväll att den svenske fotbollsspelaren Tomas Brolin skulle lånas tillbaka till det svenska laget IFK Norrköping. Brolin som spelade i Leeds hade sagt detta till SVT som aprilskämt. Hans tränare blev mycket irriterad över tilltaget.
Den 1 april 1997 påstod SVT Text att den brasilianske fotbollsspelaren Ronaldo var klar för spel i det svenska laget AIK.
Den 1 april 2005 meddelade Sporten på TV4 att holländaren Giovanni van Bronckhorst var klar för spel i BK Häcken.

Nyheter den 1 april som var sanna
Det här är en lista över nyheter som publicerades den 1 april som vissa, eller många tror eller trodde var ett aprilskämt:

Den 1 april 2008 rapporterades det att UEFA kräver att hamburgerrestaurangen Max i Borås Arena stängs under U-21 junior-EM i fotboll (2009), eftersom konkurrenter till UEFA:s sponsorer (McDonald’s var en sådan) inte får sälja något i arenorna under mästerskapet. Det var sant, Max vägrade stänga och matcherna flyttades till Halmstad där ingen hamburgerrestaurang fanns.[3]
Den 1 april 2010 gick Getingarna Speedway i konkurs efter ekonomiska problem.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.