Allt tyder på beslut om en ny storskola i Älvsbyn sedan vänstern ändrat uppfattning i frågan

08 APR 2011
Skrivet av :

Ur askan från den nedbrunna Lekenskolan växer en ny storskola fram.
Vänsterpartiet har ändrat uppfattning och stöttar nu förslaget.
På måndag avgör kommunstyrelsen om den nya 50-miljonersskolan blir av och vem som i sådana fall får bygga den.

Så här såg det ut när lekenskolan brann ner.

Försäkringsbolaget betalar ut 28 miljoner kronor för den nedbrunna Lekenskolan. Pengarna vill socialdemokraterna och nu även vänsterpartiet använda till att bygga en ny storskola i tätorten bredvid Parkskolan och som har plats för 270 barn.
Centern är emot förslaget och menar att detta på sikt kommer att ta död på byaskolorna (se separat artikel).

Något socialdemokraterna förnekar och hävdar att byaskolornas vara eller icke vara, precis som förr, beror uteslutande på barnantalet i byarna. Att bussa barn från tätorten till byarna är inte heller det ett rimligt alternativ, anser partiet.
Socialdemokraterna betonar dessutom behovet av förbättrad skolmiljö  och att en ny fräsch skola höjer attraktionskraften för Älvsbyn.

Tidigare var vänsterpartiet emot en storskola. Men har ändrat uppfattning i frågan.
– Nu är jag för en ny skola för barnens bästa och Älvsbyns bästa, säger Harry Nyström, gruppledare för Vänsterpartiet, till Piteå-Tidningen.

Försäkringspengarna räcker dock inte till att bygga en ny storskola. Det fattas drygt 20 miljoner. Pengar som kommunen måste låna.
Anbud från fem byggföretag har lämnats in. Vilka är hemligt tills beslut om entreprenör fattats av kommunstyrelsen. Detta görs på måndag.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.