Virkestjuvar var kojbyggare som fått slut på brädor

29 MAR 2011
Skrivet av :

Under sommaren och hösten drabbades den lilla bysågen i Lappurträsk av ett antal virkesstölder.
Det visade sig vara tre unga grabbar som byggde en koja och hade fått slut på brädor.
På måndagen stod de åtalade för stöld.

– Stölderna har skett vid upprepade tillfällen. De har ryckt några plankor då och då, berättade en av sågens ägare Sture Karlsson för www.alvsbyn.just.nu i höstas.
Totalt stals virke för cirka 7 000 kronor.
Efter den senaste stölden i oktober gjorde Sture och hans kompanjon en polisanmälan.
– Man blir ju lite less till slut, menade Karlsson.
Utöver stölderna förekom också skadegörelse.
– Bland annat har någon hällt spån i tanken till dieselverket som driver sågen. Det är ganska mycket jobb att tömma och rengöra den.
Likaså blev en av Karlssons grannar, som har sin vedplats i närheten, av med verktyg och andra saker.

Det visade sig att virkestjuvarna var några pojkar i övre tonåren som byggde en koja i närheten. När byggmaterialet tog slut åkte de till den lilla byasågen och stal brädor. Men skadegörelsen och verktygsstölderna var inte pojkarna åtalade eller misstänkta för.

Under tingsrättsförhandlingarna berättade en av dem att de gjort tre svängar med moped till den närliggande sågen. Toalt tog de, enligt egen uppgift, runt 30 brädor.
Ett dumt tilltag visserligen men som deras försvarsadvokat ville kalla för ”sommarhyss” och beteckna som snatteri snarare än stöld.

Åklagaren höll dock fast vid sin åsikt och ville att tingsrätten skulle döma pojkarna för stöld med ungdomstjänst som ett lämplig straff.

På grund av att byasågens ägare hävdar att pojkarna gjort flera stöldräder under en längre period och stulit material för ett större värde, valde tingsrätten att fundera litet på saken.
Dom meddelas den 5 april.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.