Polarbröds Rågstyrka rekommenderas av diestist

29 MAR 2011
Skrivet av :

Den 4 oktober lanserade Polarbröd sitt nya bröd Rågstyrka – ett nytt mörkt bröd med hela 70 procent fullkorn, rikt på kostfiber och med låg sockerhalt.

Tydligen en riktig satsning.

För brödet rekommenderas av Josefina Jonasson, dietist. Hon har för Aftonbladets räkning valt ut tre bra val av bröd för den som vill behålla sin vikt eller gå ner några kilo.

Ett av de tre utvalda bröden är just Rågstyrka.

Så här skriver Jonasson om valet av bröd i Aftonbladet:

”Viktigast: Mättnad! För maximal mättnad, leta efter ett bröd med hela korn/kärnor, bakat på surdeg (mättar bättre) och med rejält med fibrer – helst minst 6 % och gärna mer. Tuggmotstånd är viktigt – annars blir lätt för många skivor

Mindre viktigt: Kalorier. De flesta bröd innehåller ungefär lika många kalorier per 100 g. Lite socker är inte heller hela världen (och står socker efter jäst i innehållsförteckningen har det dessutom använts som jästnäring och försvunnit). Fetthalt är mindre viktigt – det är ingenting jämfört med vad pålägget ger. Färgen är inte heller viktig – ett mörkt bröd kan vara grovt, men det kan också vara färgat.”

Rågstyrka innehåller klippt råg och är nyckelhålsmärkt. Rågstyrka har den unika kombinationen av att vara riktigt grovt men ändå saftigt och är till för alla som vill ha en extra boost. Därför passar Rågstyrka perfekt till frukosten, som mellanmål eller innan träningen.

Brödet har låg sockerhalt och högt kostfiber- och fullkornsinnehåll utan emulgeringsmedel och är helt mjölkfritt. Den klippta rågen ger bra tuggmotstånd.

Livsmedelsverket har skärpt kriterierna för nyckelhålsmärkta produkter vilket inneburit vissa förändringar för brödbranschen. Rågstyrka uppfyller de nya kraven med råge.
– Många av våra konsumenter har frågat efter ett bröd som har den unika kombinationen av att vara riktigt grovt men ändå saftigt och gott. Vi har arbetat länge med att ta fram Rågstyrka och är riktigt stolta över att presentera vårt nyttigaste bröd hittills, säger Jenny Jeppsson, produktchef på Polarbröd, i ett pressmeddelande.

Tre bra exempel på nyttiga bröd är enligt Josefina Jonasson:

1. Polarbröd rågstyrka – 9,5 g fiber/100 g; surdeg; fullkorn.
2. Fazer rågkusar – 11,5 g fiber/100 g; surdeg; fullkorn.
3. Va gott solrosbröd – 8,2 g fiber/100 g; hela frön.

Polarbröd AB är ett familjeägt företag med djupa rötter i Norrland. Företaget har cirka 450 anställda och omsatte 737 mkr år 2009. Huvudkontoret finns i Älvsbyn och företaget har bagerier i Älvsbyn, Bredbyn och Omne.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.