Polarbröds grundare, Greta Nilsson, fyller 90 år

28 MAR 2011
Skrivet av :

Tillsammans med maken Gösta Nilsson grundade Greta Polarbageriet i Älvsbyn.
Idag drivs familjeföretaget vidare av barnbarnen Karin Bodin och Anna Borgeryd.
Förra året omsatte Polarbröd 711 miljoner kronor och bakade 36 277 ton bröd på de tre Polarbagerierna i Älvsbyn, Bredbyn och Omne.
Polarbröd har sina rötter från 1879 men det var Gösta och Greta Nilsson som grundade företaget i dess nuvarande form.

Greta Nilsson kan blicka tillbaka på ett långt och innehållsrikt liv. Greta har varit verksam som butiksföreståndare, caféägare och egen företagare.
Greta föddes i Älvsbyn 1921 som en av tio syskon i Edith och CO Nyströms barnaskara. Hon fick tidigt lära sig att arbeta och göra rätt för sig, att ta vara på det som stod till buds och att göra det med glatt mod. Att resurseffektivitet än i dag är en av Polarbröds hörnstenar kan till stor del tillräknas Greta.

Greta berättar att hon alltid haft ett nära förhållande till naturen. Norrland och allt vad det står för med ren luft, friskt vatten och vida vidder var en naturlig del av vardagen för paret Nilsson.
Även i dag är närheten till naturen en viktig del för Polarbröd. Polarbröd har ofta förknippats som ett utflyktsbröd och är i dag ett självklart och enkelt val till matsäcken.

– Enkelt! Var har du fått ifrån att Polarbröd är enkelt? Det är inte enkelhet utan en storhet, för det är inte vem som helst som har gjort receptet. Det är bagaremästare Gösta Nilsson som har gjort det. Ja, det är ju enkelt att man inte behöver skära det, som en limpa och få en massa smulor, säger Greta med glimten i ögat.

Gretas önskan är att fortsätta att leva och ha sin goda hälsa kvar och att det ska går bra i livet för barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Födelsedagen firas tillsammans med hennes tre döttrar och deras familjer samt vänner.

Polarbröds historia:

Ett kilo jäst mot en sparkstötting, världens första djupfrysta smörgås och resurseffektivitet som självklarhet. Det är några av ingredienserna som blandas i degen när Polarbröd berättar sin långa familjesaga.

1879
Polarbröds historia är mer än 100 år gammal. När anfadern Johan Nilsson äventyrade i Norrland träffade han sitt livs kärlek Hilda och slog sig 1879 ned i Pite älvdal. Han hade efter sin gesällvandring egentligen tänkt gå hem till Götaland och vara bagare där, men i stället började han arbeta i en bagarstuga utanför Älvsbyn, för att senare bygga eget bageri och sedemera lägga grunden till en gedigen bagartradition.

1912
Livet som bagare var hårt, tyckte Frans Gustav när han tog över det lilla bageriet i Älvsbyn efter sin far Johan Nilsson. Det fanns inga kontanter sparade i verksamheten, tvärtom får han överta skulder på 2302:66 kronor. Nu måste Frans Gustav snabbt komma igång med bakningen för att dra in pengar. Råvaror som mjöl och kryddor finns på lagret, men ingen jäst. Frans löser problemet genom att byta till sig ett kilo jäst för en sparkstötting och så kan han sätta sin första deg som bagare i Älvsbyn.

Idén
Frans Gustavs son Gösta startade bageri- och caféverksamhet på 50-talet tillsammans med hustrun Greta. I faderns sortiment hade bland annat tioöreskakan funnits, ett tunt mjukbröd som gräddades i hög temperatur. Gösta började baka tioöreskakan i sitt lilla bageri, och den blev snabbt populär i Älvsbyn med omnejd. Gösta och Greta Nilsson såg en stor marknad för det traditionellt norrländska brödet, som nu kallades Älvsbykaka. De ville baka det i större skala och sälja till hela Sverige. Men för att klara distributionen av färskt matbröd ut i landet måste brödet bevaras på något sätt. Nilssons valde en klassisk norrbottnisk metod, infrysning. Gösta experimenterade och provsmakade för att få fram det bästa frysvänliga brödet.

Utvecklingen
Under tiden låg inte Greta på latsidan. Paret drev flera serveringar i Älvsbyn och Greta hade fullt upp med att förse dem med färska smörgåsar. Ett problem var att beräkna hur många smörgåsar som skulle gå åt under en dag. För att slippa svinn provade Greta att frysa in smörgåsar. Makens frysvänliga Älvsbykaka passade utmärkt och en av smörgåsarna, med rökt renstek som pålägg, gjorde omedelbar succé. Greta döpte sin kulinariska upptäckt till Polar Sandwich, föregångaren till den välkända Renklämman. Greta hade uppfunnit världens första djupfrysta smörgås och tack vare henne föddes namnet Polarkaka som senare gav namn till företaget Polarbröd.

1971- Made in Älvsbyn Sweden.
Med denna vision startade det som vi i dag kallar Polarbröd. Uttrycket formulerades av Greta Nilsson, Karin och Annas mormor och upphovskvinnan till världens första djupfrysta smörgås, den välbekanta renklämman.

Expansionen
Nu stod det klart att man hittat två succéprodukter, Polarkakan och Renklämman och en expansion blev nödvändig. Tillverkningen flyttades 1972 till en källarlokal som Älvsbyns kommun hyrde ut. Marknadsföringen på mässor och varuhus i landet var så framgångsrik att de nya lokalerna snart blev för trånga. 1975 fick Gösta Nilsson välja mellan att trappa ner verksamheten eller att satsa på ett modernt storbageri. Han valde att satsa, mycket tack vare att hans tre döttrar och två svärsöner var villiga att ta över det nya bageriet.

Framgången
På våren 1977 stod det nya bageriet färdigt. Gösta och Gretas döttrar och svärsöner; Elisabet, Margareta med maken Kjell Jonsson, och Christina, med maken Jerry Bergman, hade flyttat till Älvsbyn för att hjälpa till. Efter en del inkörningsproblem kom brödproduktionen igång och det gick bättre än de inblandade kunnat hoppas. Distributionen av brödet nådde hela riket med hjälp av de fristående Allbrödsföretagen.
Från 1985 drevs Polarbrödskoncernen av Kjell och Margareta Jonsson. I omgångar byggdes bageriet ut, från den första produktionslinjen till fyra. Sortimentet utökades från de två produkterna i början till ett 20-tal. Dessutom införlivades två bagerier med gedigna norrländska traditioner, Gene och Omne, och blev Polarbagerierna i Bredbyn och Omne. Polarbröd stärkte samarbetet med distributionspartnern Allbröd, som numera heter Polfärskt – säljande bröddistribution. Sommaren 2002 lämnade Kjell Jonsson rollen som VD i företaget till Ola Rönnqvist som framgångsrikt drev Polarbröd vidare.
I december 2005 övertog den femte generationen huvudägandet i familjeföretaget Polarbröd. Kjell och Margareta Jonssons döttrar; Anna Borgeryd och Karin Bodin, klev in och tog över huvudägandet av Polarbrödskoncernen. Nytt moderbolag är Polinova AB. Elisabet Nilsson Singh har överlämnat sina aktier till sönerna Erik och Rikard Singh. Kjell och Margareta finns kvar som minoritetsägare, tillsammans med Erik och Rikard.
Sommaren 2006 tillträdde Karin Bodin rollen som VD för Polarbröd och historien om Polarbröd fortsätter alltjämt.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.