Dubbdäck eller inte

31 MAR 2011
Skrivet av :

Dubbade däck får inte användas mellan den 16 april och 30 september, om det inte råder vinterväglag eller om det befaras bli sådant väglag.

Det innebär att man även efter den 15 april får använda dubbdäck om man till exempel ska åka till fjällen över påskhelgen och det kan förväntas vara vinterväglag under resan.

Observera dock att det är polisen som gör bedömningen om det är motiverat att använda dubbdäck under resan.

– Om man efter den 15 april ska åka till fjällen eller någon annanstans där det fortfarande är vinterväglag, får man behålla dubbdäcken på till dess man kommer hem, säger Bengt Svensson, kommissarie på Rikspolisstyrelsen. Men då bör man å andra sidan inte köra med sina dubbdäck innan resetillfället om det är sommarväglag. Den som gör det kan rapporteras för att ha haft dubbade däck under otillåten tid.

Att använda dubbdäck på sommarväglag sliter på vägarna, försämrar vägmiljön och har sämre bromssträcka än sommardäcken.

– Det är alltså inte lämpligt att ha kvar dubbdäcken en längre tid inför en kommande fjällresa, då får man nog byta däck och byta tillbaka igen inför resan, säger Bengt Svensson på Rikspolisstyrelsen.

Vinterväglag efter den 15 april
Om det efter den 15 april råder vinterväglag på någon del av vägen, får man behålla dubbdäcken till dess att snö, is, snömodd eller frost har försvunnit från vägbanan. Framför allt gäller det boende i de delar av Sverige där det fortfarande råder vinterväglag men även, som nämns ovan, för de bilägare som åker till fjällen över påsk.

– Vårt tips är att kontrollera vilket väglag som råder för resan och anpassa valet av däck efter det, säger Göran Andersson, utredare på Transportstyrelsen.

Regeln gäller personbil klass I och personbil klass II (husbilar) med en vikt av högst 3,5 ton, lätt buss samt lätt lastbil. Om bilen har dubbdäck och du har en släpvagn kopplad till bilen, ska även släpvagnen ha dubbdäck om det råder vinterväglag.

Läs mer om reglerna för vinterdäck och dubbdäck:

http://www.transportstyrelsen.se/vinterdack

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.