Allt fler pantar till bistånd – Älvsbyn på plats 199 i Sverige

16 MAR 2011
Skrivet av :

Allt fler använder sig av möjligheten att skänka panten till biståndsverksamhet. Under 2010 gav den gula Biståndsknappen på pantautomaterna i Coops butiker 7,3 miljoner kronor, nära en miljon kronor mer än året innan.

Pengarna går till de båda biståndsorganisationerna Kooperation Utan Gränser och Vi-skogen.

Bland kommunerna i Sverige kommer Älvsbyn på plats nummer 199. Där skänks 1,6 procent av panten till biståndsprojekt. Genomsnittet för hela landet är 2,8 procent, det vill säga att av hundra kronor i pant skänks två kronor och åttio öre till bistånd.

Bäst i landet på att trycka på Biståndsknappen är man i Stockholmskommunerna Lidingö, Vaxholm och Danderyd. Därefter kommer Mora, på en hedrande fjärde plats.

– Det är verkligen roligt att så många fler har insett att Biståndsknappen är ett enkelt och smart sätt att hjälpa. Många små belopp blir tillsammans miljoner för hjälp till självhjälp för fattiga bondefamiljer, säger Katarina Andersson, insamlingschef på Kooperation Utan Gränser och Vi-skogen.

Tre kronor räcker till frön för tio papayaträd i östra Afrika. Trettio kronor ger en jordbrukarfamilj i Kenya plantor för sötpotatis, som klarar torka bättre än den traditionella majsen. Pengarna räcker även till en kurs i hur man odlar sötpotatis.

Fler och bättre informationsaktiviteter kring Biståndsknappen kan vara en förklaring till att en större andel av panten nu går till bistånd.

– Just den här veckan genomförs aktiviteter ute i butikerna som vi hoppas ska få ännu fler att trycka på Biståndsknappen, säger Katarina Andersson.

Biståndsknappen började installeras på pantautomaterna hos Coop under hösten 2004. I dag finns den i 588 butiker, i de flesta av Sveriges kommuner. Hittills har Biståndsknappen gett Kooperation Utan Gränser och Vi-skogen över 30 miljoner kronor.

Kooperation Utan Gränser och Vi-skogen arbetar med långsiktigt utvecklingsbistånd, främst bland fattiga bondefamiljer.  Biståndet utgår från principen om hjälp till självhjälp. Genom utbildning och rådgivning får fattiga bondefamiljer ökade skördar.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.