Vitaminpiller på Kulturcafé

08 FEB 2011
Skrivet av :

Vid Kulturcafét på Älvsby folkhögskola under tisdagkvällen föreläste Ewa-Carin Sehlstedt om kost och prestation för närmare femtio intresserade, ledare och aktiv inom idrotten.

Alla vet ju att kosten är viktig för att prestera på topp, men vilka råd ger man. Utifrån Ewa-Carin Sehlstedt föreläsning rätades många frågetecken ut, men kanske samtidigt tillkom några.

Någa frågor som var med under föreläsningen var:

– Hur vet man att man äter tillräckligt mycket utifrån träningsmängd.

– Hur nära inpå träning bör man äta och vad är kolhydraternas roll för prestation?

– Kostttillskott som t.ex. vitaminpiller och proteinpulver – behövs det?

– Är det någon skillnad i kostrekommendationer för olika idrotter?

– Vad är viktigast att tänka på när det gäller mat och prestation för unga idrottare?

– Inom media florerar många tips och råd, olika dieter marknadsförs och diskuteras i TV och tidningar. Hur ska man inom idrotten ställa sig till detta?

Ewa-Carin Sehlstedt är universitetsadjunkt vid institutionen för kostvetenskap vid Umeå universitet sedan hösten 2000. Undervisar inom området Idrottsnutrition på dietisternas utbildning och ansvarar för idrottslärarutbildningens moment Kost för hälsa där undervisning kring ätstörningar ingår. Anlitas även av SOK och RF för hjälp med kostregistrering och rådgrivning till elitidrottare.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.