Välkomnar presentation av Vindkraftskooperativet i Markbygden

16 FEB 2011
Skrivet av :

I Robertsfors har den kommunala bostadsstiftelsen, Robertsforsbostäder, köpt 781 andelar i Granbergets Vindenergi. Men i Älvsbyn har ett eventuellt engagemang i Markbygdens planerade Vindskraftskooperativ inte diskuterats ännu.
– Vi har inte ens forskat i vad det skulle kunna innebära, säger Anders Nilsson, VD för Älvsbyns Fastigheter.

Vindkraftsel från Dragaliden utanför Koler är ingenting som ännu diskuterats i Älvsbyns kommun.

I Robertsfors motsvarar andelarna 781 000 kilowattimmar vindkraftsproducerad el. Förhoppningen är att det ska sänka energikostnaderna rejält för Robertsforsbostäder.
– Exakt hur det ekonomiska utfallet är vet vi inte ännu. Vi väntar fortfarande på årssammanställningen från Umeå Energi, säger Astrid Nilsson, ekonom, på den kommunala bostadsstiftelsen.
– Men billigare blir det. Fast vi vet inte med hur mycket, fortsätter hon.

Personerna bakom planerna på vindkraftskooperativet i Markbygden hoppas att Älvsbyns kommun köper andelar.
– Då får de grön och lokalproducerad el till ett lägre pris, lockar Lars Sjölund, kontaktperson i Koler.
Frågan har dock inte diskuterats än i Älvsbyns kommun.
– Det här är ju ganska nytt. Men en tanke vore ju att något av de kommunala bolagen går in, säger Bill Nilsson, kommunalråd.

Anders Nilsson

Anders Nilsson, Älvsbyns Fastigheter, välkomnar en diskussion.
– De får gärna komma och presentera sitt upplägg. Sedan kan vi ta ställning till vilka risker det innebär, vad kommunallagen säger och vilka eventuella besparingar som kan göras.

För privatpersoner räknar Sjölund och kompani med en elkostnad på runt 40 öre per kilowattimme för de blivande delägarna. Till detta kommer köpen av andelarna.
En av de stora fördelarna med ett delägarskap är att elpriset binds 20 år framåt. Privatpersoner kan också om de vill avyttra sin villa eller bostadsrätt sälja sina andelar och få pengarna åter.
Något som kan bli svårt för kommunala bolag.
– Eftersom driftstiden beräknas till 20 år så har vi valt att skriva av en tjugondel av andelsinvesteringen varje år, säger Astrid Nilsson.
Läs även mer på:
http://budbararen07.blogspot.com/2011/02/alvsbyborna-erbjuds-billigare.html

TEXT: TONY BEERGLUND
FOTO: TONY BEERGLUND OCH STERLING NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.