Udda Äventyr på exklusiv lista

15 FEB 2011
Skrivet av :


Udda Äventyrs hästridningar har valts ut som en av Skandinaviens 25 bästa äventyrsupplevelser.
Bakom listan står Volvo Cross Country Travels och äventyrsförlaget Calazzo.
Målet är att skapa en guide för upplevelser motsvarande vad Guide Michelin är för alla matälskare.

– Hedrande och kul att vi valts ut, tycker Rikard Öhman, som i höstas blev vald till Årets Marknadsförare vid Näringslivsgalan i Älvsbyn.
Att det var rätt val visar sig än en gång genom att Udda Äventyr är en av de exklusivt utvalda upplevelserna.

Rikard Öhman under ett av äventyren på hästryggen någonstans i den vackra terrängen i Älvsbyns kommun.

– Vi har en dröm om att skapa den ultimata äventyrsresguiden, motsvarande vad Guide Michelin är för alla matälskare. De 25 vinterplatserna kan byggas på med sommarupplevelser, höstäventyr och vårresmål. Vi ser också framför oss ett exklusivt magasin eller en resehandbok, säger reklamchef Bengt Junemo på Volvo Personbilar Sverige.

Ambitionen för Volvo Cross Country Travels är att skapa drömmar och inspirera till upplevelser av det stora äventyret. Resmålen är allt från örnskådning i Skåne till späckhuggarsafari på Lofoten (se lista på alla utvalda äventyr längst ner).

– Tidigare fick vi mejl om att någonting var på gång och har skickat bilder från våra äventyr. Så mycket mer visste jag inte förrän nu. Volvo har främst varit i kontakt med min kompanjon PG Lindberg, berättar Öhman, som är glad över att Udda Äventyr fått en plats på listan.
– Förhoppningsvis blir det bra business av det också.

Navet i Volvo Cross Country Travels är sajten xctravels.com, en App och Volvos XC-bilar. De är som gjorda för resan tilll äventyret.

”Många drömmer om det stora äventyret. Volvo Cross Country Travels – signerat Volvo Personbilar Sverige och Forsman & Bodenfors – tar alla drömmare närmare målet med sin reseguide” skriver Volvo i ett pressmeddelande.

Guiden fungerar för övrigt lika bra för dem där drömmen om äventyret räcker, att läsa om platser de aldrig hört talas om ger också inspiration.

De 25 exklusivt utvalda upplevelserna har tagits fram i samråd med äventyrsförlaget Calazzo. Resmålen finns runt om i Skandinavien.

På sajten xctravels.com går det att läsa mer om varje äventyr. Där finns också information om XC-bilarna. Även appen erbjuder mer läsning om respektive upplevelse och ger via Google Maps också väganvisningar hur man tar sig dit.

Den som tar sig till något av resmålen kan sedan via en applikation på Facebook checka in på platsen. På så vis tipsar man också alla sina vänner om sitt drömäventyr.

Volvo Cross Country Travels släpps i Sverige vecka 7 och startar med de 25 vinterresmålen. Men det finns redan tankar på att skapa en fortsättning.

– Detta ska inte ses som en renodlad kampanj. Det är en plattform att bygga vidare på, säger Junemo.

Här är listan på samtliga 25 upplevelser:

Sverige
12. Vargspårning i Ockelbo
5. Skidbestigning, Kebnekaise
20. Turskidåkning, Kungsleden
13. Flugfiske Mörrumsån
8. Snowkiting i Sälen
19. Hundspann genom Sarek
9. Renrajd i Jukkasjärvi
25. Pimpelfiske i Ammarnäs
16. Vintersurfning i Torö
3. Örnskådning i Kristianstad
24. Grottvandring i Kåppasjokkgrottan
22. Vinterridning i Älvsbyn

Norge
6. Kungskrabbesafari i Kirkenes
17. Isklättring i Rjukan
7. Spana norrsken i Lofoten
21. Torskfiske utanför Trondheim
1. Späckhuggarsafari i Narvik
23. Pudeskidråkning i Stranda
11. Topptur i Lyngen
14. Skeleton/bob i Lillehammer

Finland
10. Isjaktsegling i Rovaniemi
18. Vinterpaddling i Ekenäs
15. Vinterbad/bastu i Tammerfors
4. Långfärdsskridskor Åland

Danmark
2. Kitesurfing i Klitmöller

TEXT: TONY BERGLUND  FOTO: LARS THULIN

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.