Statister sökes till film

26 FEB 2011
Skrivet av :


”Isdraken” under utveckling from Filmpool Nord on Vimeo.

Vill du medverka i en film?

Nu har du chansen.
Illusion Film AB söker statister till inspelningen av familjefilmen Isdraken som spelas in i Älvsbyn.
– Vi söker älvsbybor i alla åldrar. Främst kvinnor och män från 20 år och uppåt av alla typer; långa, korta, smala och tjocka, berättar Lena Lahti, som ansvarar för rekryteringen.
Du som är intresserad kan kontakta Lena, antingen på telefon 070 3616368 eller så besöker du henne på Polar Hotel i Älvsbyn där produktionsteamet har sin bas.
Även en del pensionärer söks.
Av de som anmäler sig garanteras inte alla plats.
– Men vi brukar hitta användningsområden för de flesta, säger Lahti.
Bland annat ska en buss-scen spelas in. Då behövs folk som fyller alla säten.
En annan scen handlar om en mamma som promenerar med barnvagn. Ytterligare en scen ska visa två män som monterar en ny bussskylt utanför en affär, och så vidare…
– Medverkande behöver inte oroa sig för repliker. Det handlar mest om att ha folk som syns i olika miljöer, berättar Lahti.
För medverkande statister utgår ett arvode på mellan 300 och 400 kronor per dag.
– De som medverkar heldagar bjuds dessutom på lunch och fika. Alla är hjärtlig välkomna att höra av sig, hälsar Lena.
På TV-inslaget ovan kan du se en intervju med regissören Martin Högdahl.

Isdraken bygger på författaren Mikael Engströms bok med samma namn. Den handlar om elvaårige Mik som bor med sin storebror och alkoholiserade pappa på Hagalund i Solna utanför Stockholm.
Pappan, som en gång varit framgångsrik trummis, tror fortfarande att han är rockartist och lever därefter. Misären gör att socialen hämtar Mik och kör honom till hans faster i Norrland. Där får Mik för första gången drägliga hemförhållanden och blir dessutom kär i adoptivflickan Pi.

Mik trivs i Norrland men återigen rasar hans tillvaro när socialen meddelar att de hittat en fosterfamilj åt honom. Han tvingas mot sin vilja att flytta och hans fosterföräldrar har till råga på allt en hundkennel. Mik hatar hundar. Likaså att rengöra hundgården efter dem.
När hans längtan till Norrland och kärleken Pi blir för stor rymmer han – och där börjar äventyret.

– Filmen har ett gott syfte. Jag är själv uppväxt under liknanade förhållanden och vet att man behöver fly bort ibland. För mig blev filmintresset en flykt. Jag hoppas att Isdraken kan bli en tröst för andra barn i samma situation. Samtidigt är berättelsen fängslande och jag hoppas den blir en riktig familjefilm som attraherar alla åldrar, säger Högdahl.

Även författaren Mikael Engström byggde boken på egna upplevelser.
– Mik är väldigt utsatt. Men boken handlar inte om det utan om äventyret, om hur han tar sig ur situationerna på egen hand. Det är som en fantasyberättelse utan fantasy; man skulle lätt kunna byta ut de riktiga människorna, goda och onda, mot Gandalf och Orcher, har Engström berättat för TT.

Filmproduktionen har en budget på 20 miljoner kronor. Under Företagarfrukosten visade filmteamet en pilotfilm som gjorts för att locka finansiärer. Och den har fallit i god jord.
– Den väcker jätteintresse hos alla distributörer, säger Bella Seward, produktionsledare, som senast var i Älvsbyn under inspelningen av ”En enkel till Antibes” där Sven-Beril Taube medverkar.
Hon fortsätter:
– Vi arbetar för fullt med förberedelserna. Snart brakar allt loss när vi snabbt går från noll till 30 anställda.

Mikael Engström, som också skrev boken som låg till grund för 2001 års julkalender ”Kaspar i Nudådalen”, är själv inte inblandad i filmmanuset.
För manus står i stället Petra Revenue, som nyligen regidebuterade med ”Karaokekungen”. Regissör är Martin Högdahl. Producent blir Peter Hiltonen och filmen görs av Illussion Film AB i Göteborg.
TEXT: TONY BERGLUND

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.