Länsstyrelsen stoppar bygge av stuga i Arvidsträsk

19 FEB 2011
Skrivet av :

08-perspektiv stoppar bygget av en stuga nära vattnet i Arvidsträsk. Det anser en privatperson i Älvsbyn sedan både länsstyrelsen och Miljödomstolen sagt nej.
Kommunen däremot var positiva.
Älvsbybon ville bygga en stuga nära vattnet i Arvidsträsk. Därför behövdes dispens från strandskyddet. Kommunen sa ja men länsstyrelsen stoppade bygget.
Likaså Miljödomstolen som gick på länsstyrelsens linje.
Att det sedan tidigare finns en hel del bebyggelse runt Arvidsträsket och att Älvsbybon har anknytning till byn tog varken länsstyrelsen eller Miljödomstolen hänsyn till.

Strandskyddsbestämmelserna har varit kraftigt ifrågasatta under en längre tid, framförallt i Norrlandsldänen. Enligt en proposition om strandskyddet ska inlandskommuner få ett större ansvar att själva besluta och i detta fall har Älvsbyns kommun till skillnad mot länsstyrelsen varit på platsen, berättar älvsbybon för Norrbottens-Kuriren.
Länsstyrelsen sade nej med flera motiveringar, bland annat att de personliga skäl Älvsbybon hävdat inte är så unika som de nya villkoren kräver.
I den nya översiktplanen vill Älvsbyns kommun uppmuntra bebyggelse på landsbygden för att säkra service och skapa jobb. Men länsstyrelsen tycker att kommunen är överoptimistisk.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.