Affärsidén som växer på träd

25 FEB 2011
Skrivet av :


”Vi siktar inte mot stjärnorna för att nå över trädtopparna. Vi siktar istället på trädtopparna…”
Idén att bygga hotellrum på träd har skapat en enorm uppmärksamhet. Treehotell i Harads tog faktiskt plats före USA:s president Barack Obama i en av nyhetskanalen CNN:s sändningar.
– Vi gjorde en projekthemsida. Den fick ett otroligt genomslag, berättade Britta Jonsson-Lindvall, kvinnan bakom satsningen under kvällsseminariet i Kåbdalis.Inspirationen hämtades från Jonas Selberg Augustsens film ”Trädälskaren”. Den handlar om tre män som får nog av staden och åker till Harads för att bygga en träkoja och filosofera över de stora frågorna.
Tillsammans med sin man, Kent, började Britta att skissa på en affärsidé på samma tema. Hur idén skulle mottas var de osäkra på men över en lägereld i Ryssland (Kent är fiskeguide) berättade Kent om planerna för  en grupp sportfiskare. De visade sig vara arkitekter och tände på alla cylindrar.

– Trädet har alltid haft en central roll i hela mänsklighetens historia, oavsett vilken livsåskådning man säger sig tillhöra står trädet alltid där som en påminnelse om livskraft och uråldrig visdom, berättade Britta för delatagrna i EntreprenörCentra, ett samarbete mellan Älvsbyns och Jokkmokks komuner för att inspirera till nyföretagande.

Första rummet i trädtopparna invigdes den 17 juli 2010 av kronprinsessan Viktoria och prins Daniel. Stigen upp till trädrummen har också uppkallats efter henne, Viktoriastigen.
– Vårt mål och vision är 24 rum. Dessutom måste vi bygga servicestuga.
En bastu finns redan och sedan tidigare driver makarna Jonsson-Lindvall ett pensionat i Harads gamla ålderdomshem.

Treehotel har fått en enorm uppmärksamhet. Över tusen nyhetsartiklar har skrivits och ett stort antal radio- och TV-inslag har gjorts av mediaföretag från hela världen (se TV-inslag ovan).
När CNN sände sitt inslag om Trädhotellet i Harads hamnade det direkt efter nyheten om oljekatastrofen i Mexikanska golfen men före en intervju med president Barack Obama!
– Vi blev tagna på sängen av responsen. Min dotter fick ta samtalen från alla världens nyhetsbyråer och TV-kanaler för hon behärskar engelska språket bättre, sade Britta med ett skratt.

Britta tackar också Bodens kommun och banken för deras stöd.
-Vi fick också hjälp av en skogsägare som gick in i projektet. Han hade redan beställt en avverkning i det aktuella området, men stoppade den när vi presenterade idén. Det är vi tacksamma för. Själva ägde vi ju ingen skogsmark.
Uppmärksamheten har också lockat en mängd samarbetspartners, inte minst i form av arkitekter och design-firmor.
Så här lyder Treehotels filosofi (hämtat från hemsidan):
”Treehotel i Harads är en spännande boendeupplevelse och ett unikt samarbete mellan några av Skandinaviens främsta designers och arkitekter. Allt för att ett så unikt och lekfullt boendekoncept som möjligt kan skapas.
Treehotel i Harads är en plats där naturen, ekologiska värden, komfort och modern design kombineras till ett spännande äventyr. Naturen föder liv. Som rekreation är just närheten till natur och vildmark oslagbar. Konceptet föddes ur frågeställningen: Varför inte skapa ett hotell som ger människor chansen att uppleva naturen, bland trädtopparna, samtidigt som de upplever en unikt designad hotellupplevelse.
I vår tid av urban rotlöshet blir Trädet en symbol för en plats som alltid finns där, en plats vi alltid kan återvända till.”
Läs mer på: www.trehotel.se
TEXT: TONY BERGLUND  FOTO: STERLING NILSSON

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.