Volontärer i Malawi

19 JAN 2011
Skrivet av :
Förskolan som den såg ut när vi kom till Malawi 

(Uppdaterad 2011-01-22)
Vi anlände till Malawi, i sydöstra Afrika, i slutet av augusti 2010 för att påbörja vårt volontärarbete. Under tiden som gått har vi arbetat med olika projekt men främst med en organisation som heter BAHASI (Bangwe HIV/AIDS Self help Initiative).
BAHASI driver bland annat en förskola för föräldralösa och utsatta barn i närområdet. Vi valde att inrikta oss på att utveckla förskolan och det har blivit en hel del arbete med att söka pengar. Från början när vi kom till BAHASI hade de en påbörjad skolbyggnad som vi valde att försöka färdigställa. Med vår hjälp har de nu ett kök, toaletter, en färdig skolbyggnad och mer mat till deras 105 förskolebarn som de utfodrar två gånger om dagen. Barnen slipper nu sitta på jordgolv och när det regnar kan ändå mat tillagas i köket.

BAHASI:s förskola som den ser ut nu.

Tack vare ODD-Fellowlogen Cevia i Boden, Älvsbyns församling och givmilda privatpersoner har vårt arbete varit genomförbart. Fortfarande saknas dock skolmaterial, leksaker, bord och stolar till barnen.

2:a fr.v Julia Lindgren, 4:a fr.v  Moa Hammar

Vår volontärtid är snart över, mer exakt den 25:e februari. Vi är nöjda med tiden här och det har varit väldigt lärorikt på många olika sätt. Det vi har lärt oss mest ifrån är våra värdfamiljer som vi levt tillsammans med under hela perioden. Av familjerna har vi fått ta del av kulturen, maten, religionen och det totalt annorlunda livet de lever. Det har förståss inte varit en dans på röda rosor hela tiden utan vi har upplevt en hel del kulturkrockar och chockar, frustrationer, kommunikationssvårigheter och dåliga väderförhållanden.

Nu är det en månad kvar och det märks på stressnerverna för vi vill göra så mycket mer för BAHASI än vad tiden räcker till. Trots att arbetet inte är riktigt slut ännu kan vi ju faktiskt se ett synligt resultat av vad vi åstadkommit och det gläder hjärtat.

Julia Lindgren till vänster och  Moa Hammar till höger i bakgrunden.

Det bästa med vår volontärtid är att vi har utvecklats och vuxit som personer. Vi kommer inte återvända som samma Moa och Julia som lämnade Sverige i höstas.

Moa Hammar och Julia Lindgren

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.