Vill ha hjälp från människorna i sagolandet Älvsbyn

28 JAN 2011
Skrivet av :

Filmteamet bakom inspelningen av ”Isdraken” vill ha hjälp av Älvsbyborna med lite av varje.
– Så långt det bara är möjligt kommer vi också att handla lokalt, säger Bella Seward, produktionsledare.

På väg in i filmbranschen..? Stefan och Kent Johansson, Älvsbyhus, erbjöd sig att hjälpa till när familjefilmen Isdraken ska spelas in i Älvsbyn.Och hjälp kommer att behövas i många olika former.
– Filmer görs av skådespelare, kamera, mat och kaffe, förklarar Bella Seward och betonar därmed betydelsen av en god service.
Något filmteamet upplever att de får i Älvsbyn.
– Jag är jätte-stockholmare men hamnar allt oftare i Norrland. Det är helst här jag jobbar. Inte  minst i Älvsbyn. Allt här blir så trevligt, lätt och roligt vilket gör att arbetet fungerar så smidigt. Jag vet det av erfarenhet. För senast var jag ju här i somras när filmen ”En enkel till Antibes” spelades in.

Bella Seward, produktionsledare, öste beröm över Älvsbyn som inspelningsplats.

Under filmteamets dragning, i samband med Företagarfrukosten på Fluxen i Älvsbyn, östes beröm över kommunen.
– God vilja och ett härligt mottagande betyder mycket, förklarar Seward, som har bosatt sig på Polar Hotell fram till Påsk för att arbeta med produktionen.
Regissören Martin Högdahl kallar Älvsbyn för Sagolandet långt uppe i norr.
– För oss söderifrån är det här en exotisk plats, tycker han och uppmanade alla församlade (som uppgick till nära 50 personer) att våga störa filmteamet.
– Undrar ni över någonting, fråga oss gärna.

Bella Seward inflikar:
– Vi behöver er hjälp. Till att börja med söker vi ett speciellt hus. Ni som känner till en tom industrilokal får också höra av er.
Största utmaningen just nu är att hitta ett manligt tvillingpar i 70-årsåldern.
– De ska vara pigga och dessutom duktiga skådespelare. Två av karaktärerna i filmen är gamla tvillingar som lever i samma hus men som är osams och inte pratar med varandra.

Under filminspeningens gång lär fler behov dyka upp.
– Ja, vi behöver fler ”Bil-Leffe”, säger Seward och syftar på taxi-ägaren Leif Wiklund som var fordonsfixare under inspelningen av filmen ”En enkel till Antibes”.
– Kunde vi fixa norrsken, så nog ska vi kunna ordna allt annat, skämtade Bill Nilsson, kommunalråd, och syftade på en träff kommunledningen hade med filmteamet när himlen bjöd på ett färgsprakande ljussken.

Randolf Eriksson, näringslivssekreterare, räknar med filmpremiär i Älvsbyn.
– Så blir det, men jag vet inte när, svarar Seward.
Älvsbyn håller på att bli en film-meteropol i norr. Det bekräftar Staffan Lahti, rekvisitör:
– Branschen är liten och ryktet om Älvsbyns förträfflighet sprider sig snabbt. Jag personligen funderar till och med att skaffa mig ett fritidshus i närheten för att ibland kunna fly från storstadslivet i Göteborg. Älvsbyn är definitivt en plats jag kan tänka mig att bo på under delar av året.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.