Vietnam nästa för Johanna

23 JAN 2011
Skrivet av :

I februari åker Johanna Borgenstål, från Vistträsk, som volontär till Vietnam.
– Något jag alltid velat göra, berättar Johanna som förberett sig genom utbildning på volontärlinjen vid Älvsby Folkhögskola.

Kristina Sandström, Hanna Eckerberg, Johanna Borgenstål, Marie Henningsson och Cecilia Nilimaa går på Volontärlinjen vid Älvsby Folkhögskola. Johanna åker till Vietnam, Kristina, från Piteå, och Hanna, från Eksjö, åker till Uganda. Stockholmstjejerna Marie och Cecilia åker till Filippinerna.Johanna Borgenstål är van att resa. Hon har tidigare arbetat som au pair och bland annat varit i Australien.
Uppdraget som volontär blir emellertid någonting nytt. I februari åker Johanna till Vietnam för att arbeta för projektet Vietnam Friendship Village.
– Jag vill arbeta med barn och miljö och fastnade för ett projekt på PeaceWorks hemsida som passar mig bra.

Organisationen jobbar med barn som drabbats av skador från det avlövningsmedel som USA flygbesprutade Vietnam under kriget. I det aktuella området föds fortfarandebarn med missbildningar på grund av gifterna.
Johanna känner sig väl förberedd.
– Volontärlinjen är en väldigt bra förberedande utbildning oavsett vad man sedan ska göra i livet men framförallt om man ska ut och resa.
Resan och uppehället får Johanna bekosta själv.
– Det är inte gratis men jag har sparat ihop de pengar som behövs.
I Volontärlinjen ingår basämnen som omvärldskunskap, religion, kultur, kommunikation och miljö.
– Vi arbetar med internationella frågor och har ett ett bra kontaktnät genom bland andra FN, Röda Korset och PeaceWorks, säger Matilda Wiklund, lärare.

 Mauricio Flores-Gomez, och Adam Crouse är volontärer i Älvsbyn.

Volontärlinjen vid Älvsby Folkhögskola startade 2008 med inriktning på internationellt uppdrag för personer som vill jobba ideellt med hjälpinsatser och mänskliga rättigheter runt om i världen.
Älvsby Folkhögdskola tar även mot volontärarbetare. För tillfället finns två sådana på palts i Älvsbyn;  Mauricio Flores-Gomez, från Honduras, och Adam Crouse, från USA.
– Jag gillar Älvsbyn, säger Adam som bland anant hjälper till på folkhögskolan.
Han kommer från ett litet samhälle, Ellsworth, i Iowa med cirka 300 invånare. Alltså ungefär lika stort som Johannas hemby Vistträsk.
– Vintrarna i Älvsbyn påminner om dem där hemma, fast vi har inte 30 minusgrader, förklarar Adam med ett skratt.
Det han uppskattar mest med Älvsbyn är naturen.
– Jag tycker om snön och åker gärna skidor.
Bensinpriserna tycker Adam däremot är för höga.
– Mer än dubbelt mot hemma i USA.

Mauricio Flores-Gomez trivs också bra i Älvsbyn även om han kommer från Honduras huvudstad Tegucigalpa med nära en miljon invånare. En viss skillnad jämfört med Älvsbyn.
– Innan jag kom hit hade jag bara sett bilder av Sverige. Det är ett vackert land även i verkligheten. Älvsbyborna trivs jag med. De var lite tystlåtna i början men blir öppnare ju mer man lär känna dem.
Mauricio har också fått uppleva vissa kulturskillnader.
– Hemma öppnar sällan någonting före klockan 12.00 på dagen. Men här är ju alla jämt uppe så  tidigt, säger han med ett skratt.

TEXT: TONY BERGLUND  FOTO: MATILDA WIKLUND

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.