Ljussken över Älvsbyn var troligen en Bolid

30 JAN 2011
Skrivet av :

Ett grönt ljussken på himlen sågs av ett stort antal personer runt om i Norrbotten på fredagskvällen. Troligen rörde det sig om en så kallad Bolid.

Boild forograferad i Ryssland.

En av dem som uppmärksammande ljusskenet var Mikael Jonsson från Älvsbyn.
– Jag trodde först att det var en nyårsraket som någon sparat till nu! Den hade en väldigt speciell färg. Meteoriter brukar ju lysa klart men den här hade en särskild koncentrerad mintgrön färg, berättar han för Piteå-Tidningen.

Fenomenet inträffade strax efter 20-tiden på fredagskvällen och mängder av ögonvittnen hörde av sig till tidningsredaktionerna runt om i länet.
I ett astronomiforum på nätet spekuleras det i vad ljusfenomenet som siktades över Norrbotten under fredagskvällen var.
Troligtvis rörde det sig om en så kallad Bolid. En bolid är en interplanetär partikel av ansenligt omfång som tränger ned i jordatmosfären och upphettas av ”friktionen” mot luften, så att ett hölje av glödande gas bildas.
Till skillnad från andra meteorer kännetecknas den av ett åskliknande ljudfenomen.
Bolider sönderdelas vanligtvis flera tiotals kilometer över marken.

Att det var en Bolid kanske bekräftas av Irene Fjellborg, Kiruna, som såg ljusskenet på fredagens kvällshimmel.
-Jag och min man var och promenerade bortanför Laukkuluspa när vi upplevde ett kraftigt ljusken uppifrån. När vi tittade upp så såg vi något vi tror kan vara en meteor passera. Den delade upp sig i mindre partiklar och försvann. Några minuter senare hörde vi en ganska kraftig smäll. När vi såg ljusskenet så var klockan 20.18 den var lika stor som typ en fotboll, säger hon till NSD.

Om Skribenten
Våra gästskribenter består av personer som intresserar sig för allt som berör Älvsbyn med omnejd. De bidrar med bilder, reportage och artiklar som vi får inskickade. Allt för en ännu mer levande sida.